Image
Succesvolle filmvertoning als voorbereiding van herdenking 70 Hiroshima & Nagasaki deze zondag
Succesvolle filmvertoning als voorbereiding van herdenking 70 Hiroshima & Nagasaki deze zondag
Actieverslag
2 minuten

Exact 70 jaar na de kernbombardementen in Hiroshima, vertoonden Vredesoverleg Gent, Vrede vzw, cirQ en DOK de film "The Atomic Café" in de kantine van DOK. Deze filmvertoning vormt de start van het project Peace-Full en is een opwarmer voor de Gentse herdenking van 70 jaar Hiroshima & Nagasaki deze zondag.

Propvolle DOKkantine

In een mum van tijd zat de kantine van DOK vol. Meer dan 60 mensen kwamen opdagen voor de filmvertoning van 'The Atomic Café', een film met origineel beeldmateriaal van Amerikaanse propaganda- en voorlichtingsfilms over de atoombom. Een mooi staaltje zwarte humor.

De inleiding werd verzorgd door Pieter Teirlinck (Vrede vzw). Hij wees onder meer op de Belgische betrokkenheid bijde ontwikkeling van de kernbommendie Hiroshima en Nagasaki vernietigden. Zo leverde een Belgisch bedrijf erts uit de uraniummijn in toenmalig Belgisch Congo. Daarnaast wees hij op de aanwezigheid van kernwapens op de militaire luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Klik hier voor meer info.

Herdenking 70 jaar Hiroshima & Nagasaki in Sint-Niklaaskerk en Korenlei: Een kernwapenvrije wereld nu!

Vredesoverleg Gent herdenkt zondag de nucleaire bombardementen op Hiroshima en Nagasaki. Deze Japanse steden werden op het einde van de tweede wereldoorlog allebei totaal vernietigd door een kernbom. We herdenken niet alleen de slachtoffers, maar roepen ook op om dit verschrikkelijke wapen uit de wereld te bannen.

De avond gaat van start met een gratis vredesconcert door kamerkoor De 2de Adem in de Sint-Niklaaskerk. Muzikale evocatie voor koor en orgel over het verwoeste Hiroshima en 100 jaar massavernietigingswapens. Met Stijn Hanssens aan het orgel en solo's van Japanse sopraan Kyōko Ishida. Afspraak om 21u in de Sint-Niklaaskerk (Gent).

Vanaf 22u plaatsen we lampionnen op het water van de Korenlei voor de slachtoffers van exact 70 jaar geleden. Lakshmi begeleidt ons met zang en harp vanop een gondel.

Project Peace-Full

Deze activiteiten maken deel uit van het project Peace-Full, een Gentse activiteitenreeks dat wil oproepen tot extra aandacht voor vrede. Het volledige programma is hier terug te vinden.

Peace-full is een organisatie van Viadagio vzw, Vrede vzw en Vredesoverleg in samenwerking met Vredesuit Gent en Stad Gent, met de financiële steun van Provincie Oost-Vlaanderen en Stad Gent.

(Foto: Vrede vzw)

atomic


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.