Activiteit

datum 
ma 21 sep 2020
Uur 
8u00
wie 
BCK, Vrede vzw
ACTIE || Hang de Vredesvlag op de Internationale Dag van de Vrede

ACTIE || Hang de Vredesvlag op de Internationale Dag van de Vrede

21 september is door de VN uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vrede. Hang naar aanleiding van deze dag de vredesvlag uit.

NOOIT MEER HIROSHIMA OF NAGASAKI!

Dit jaar vragen we bijzondere aandacht voor de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki (op 6 en 9 augustus 1945). Het is 75 jaar geleden dat twee kernbommen beide steden met de grond gelijk maakten. Daarbij vielen meer dan 200.000 dodelijke slachtoffers. Vele anderen raakten voor het leven getekend of verminkt. Deze gruwelijke gebeurtenis verhinderde niet dat het kwam tot een kernwapenwedloop. Vandaag staan wereldwijd 14.000 kernwapens opgesteld. Ze vormen een onaanvaardbare bedreiging voor mens en planeet.

Daarom is de ontmanteling van deze massavernietigingswapens een prioriteit. Een complete kernontwapening is mogelijk als alle landen het VN-Verdrag voor een Verbod op Kernwapens zouden ondertekenen. 81 staten deden dat inmiddels al, waarvan 38 het ratificeerden. Van zodra 50 landen het verdrag ratificeren, treedt het in werking.

België heeft het verdrag jammer genoeg nog niet ondertekend en huist ook al meer dan een halve eeuw Amerikaanse atoombommen die binnenkort vervangen zullen worden door een nieuwe versie. Help ons de Belgische regering te overtuigen om het verbodsverdrag te ondertekenen en de kernbommen in Kleine Brogel te verwijderen.

WAT KAN JIJ DOEN?

Door de vredesvlag uit te hangen, roep jij op tot een kernwapenvrij België in een kernwapenvrije wereld zodat de gruwel van Hiroshima en Nagasaki nooit meer kan plaatsvinden.

1. Hang in de week van 21 september de vredesvlag aan gevels, ramen, deuren, balkons, op je werk, op school,...
2. Post een foto van jouw wapperende vredesvlag op Facebook, Twitter en Instagram met de hashtag #vredesvlag
3. Check op https://bankwijzer.be/ of jouw bank investeert in kernwapens. Zo ja, stuur ze dan een klacht. Zo niet, kan je ze ook een compliment sturen!

Meer info op https://www.dagvandevrede.be/

Bestel een vredesvlag op https://www.dagvandevrede.be/hang-de-vredesvlag-uit/. De vredesvlaggen zijn ook te koop in de stadswinkel van Gent op de botermarkt en Oxfam Gent-centrum en Oxfam Gent Sint-Pieters.

© 2021 vrede vzw - website by