Activiteit

datum 
zo 10 nov 2019
Uur 
14u30
plaats 
Coyendanspark
Gent 9000
BE
wie 
Vredeshuis Gent, Buren van de Abdij, Herberg Macharius en Vrede vzw
Een Hiroshima-overlever komt naast herberg Macharius leven

Een Hiroshima-overlever komt naast herberg Macharius leven

De plechtigheid begint om 14u30 met een optreden van de Japanse percussioniste Aya Suzuki die een stuk van Bach’s Goldbergvariaties brengt in de magische akoestiek van de refter van de Sint-Baafsabdij.

Om 15u wordt de boom geplant, en zullen schepen Heyse en de Japanse vertegenwoordiger een woordje zeggen. Vervolgens drinken we een glas in de herberg Macharius. 

Om 15u45 brengen pianist Lukas Huisman en celliste Eline Duerinck het stuk Orion van de Japanse componist Toru Takemitsu.

Aansluitend volgt er een gesprek tussen Dries Lesage, professor internationale politiek aan de UGent, en Pieter Teirlinck van de vzw Vrede. Het gesprek gaat over wat er nodig is om vrede te bekomen en behouden anno 2019, en de rol van de kernwapens daarin.

*** 

De atoombom die in 1945 de Japanse stad Hiroshima vernietigde, doodde niet alleen tienduizenden mensen in de stad, maar ook de meeste planten. Opmerkelijk was evenwel dat een aantal ginkgobomen die binnen een straal van 2 km van de kern van de ontploffing stonden, wisten te overleven. Deze prehistorische bomen (270 miljoen jaar geleden bestonden ze al) kunnen belastingen weerstaan die andere boomsoorten niet overleven. Dat was al gebleken bij branden en aardbevingen. In Hiroshima was het niet anders.

Intussen heeft de burgemeester van Hiroshima zaden van de fameuze overlevende ginkgo’s in zijn stad verspreid over de wereld als teken van vrede en strijd tegen kernwapens. Ieper was als stad die ook vernietigd werd door oorlog, een van de eerste steden die zo’n vredesginkgo plantte. Maar intussen komt er een kleine telg van de ginkgo van Hiroshima naar Gent. Meer bepaald zal de vredesboom in het Coyendanspark, vlakbij de herberg Macharius, worden geplant.

Dat gebeurt op zondag 10 november om 15u in aanwezigheid van de Gentse schepen Tine Heyse en een vertegenwoordiger van de Japanse ambassade.

Extra info: 

Het gebeuren start in de refter van de Sint-Baafsabdij
Inkom: gratis

© 2020 vrede vzw - website by