Activiteit

datum 
vr 21 sep 2018
Uur 
8u00
wie 
Vrede vzw, Greenpeace, CNAPD, FairFin
Internationale Dag van de Vrede

Internationale Dag van de Vrede

Op 21 september vieren we de Internationale Dag van de Vrede. We roepen op deze dag op om een week lang de vredesvlag uit te hangen op een zichtbare plaats. Maak hier een foto van en stuur deze dan door naar yannick@vrede.be! Dan zetten wij de foto op onze site en Facebookpagina.

Dit jaar leggen we de focus opnieuw op het thema kernwapens, waarom?

Er vonden vorig jaar multilaterale onderhandelingen plaats in New York die op 7 juli 2017 resulteerden in een VN-verdrag dat kernwapens ondubbelzinnig verbiedt. 122 landen keurden de slottekst goed. Het verdrag werd opengesteld ter ondertekening op 20 september 2017. Ondertussen tekenden reeds 58 landen het verdrag, en ook het ratificatieproces is al opgestart. Eens 50 landen het VN-verdrag ratificeren treedt het in werking.

Dit is niet minder dan een historische stap! Voor het eerst sedert de kernbomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki (1945) werd een verdrag aangenomen dat de productie, het bezit, de transfer en het gebruik van kernwapens universeel verbiedt. De internationale campagne ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) die dit alles mee bewerkstelligde, ontving hiervoor in 2017 de Nobelprijs voor de Vrede – een zeer duidelijk signaal.

Het VN-kernwapenverbod zal niet leiden tot de onmiddellijke eliminatie van alle kernwapens, maar vergroot het stigma dat op deze massavernietigingswapens rust. Het verhoogt de druk op de kernwapenstaten om werk te maken van ontwapening en dwingt financiële instellingen om niet langer in kernwapenproductie te investeren.

België nam niet deel aan de onderhandelingen, en heeft het VN-verdrag ook (nog) niet getekend. Daarom is het belangrijk dat Belgische steden en gemeenten een duidelijk signaal geven. Wij willen dat België het kernwapenverbod ondertekent.

Lees hier onze brief verstuurd naar alle burgemeesters en gemeentebesturen.

Heb je zelf nog geen vredesvlag? Dan kan je deze bestellen in onze webshop!

Meer informatie op onze campagne site www.dagvandevrede.be

#vredesvlag

© 2020 vrede vzw - website by