Ludo De Brabander
Printvriendelijke versie
29 gemeenten hangen Vredesvlag

29 gemeenten hangen Vredesvlag

21 september is door de VN uitgeroepen tot Internationale Dag voor de Vrede om ‘de idealen van vrede te promoten’. Vrede vzw roept al enkele jaren op om die dag zichtbaar te maken door de vredesvlag uit te hangen. Dit jaar staat deze regenboogkleurige vlag in het teken van de eis voor de verwijdering van de kernwapens in Kleine Brogel. Minstens 29 Vlaamse gemeenten geven gevolg aan de oproep en zullen de vredesvlag uithangen.


Al vijftig jaar lang liggen in ons land Amerikaanse kernwapens. Deze zijn nutteloos, duur en gevaarlijk. De meerderheid van de Belgen wil die kernwapens weg. De Belgische regering engageerde zich in haar regeerakkoord om mee te werken aan een kernwapenvrije wereld, maar concrete stappen blijven vooralsnog uit.

De Belgische vredesorganisaties voeren gezamenlijk campagne voor de verwijdering van deze kernwapens uit Kleine Brogel. De campagne zal uitmonden in een grote publieke manifestatie met muzikale optredens in het Jubelpark in Brussel op 20 oktober 2013. Die wordt voorafgegaan door een vredesconferentie rond kernwapens in de Brusselse De Markten op 5 oktober 2013.

De vredesbeweging roept de bevolking en gemeenten op om onze regering een duidelijk signaal te geven: “Time to Go! Kernwapens weg uit België”. De oproep krijgt een extra dimensie nu duidelijk is geworden dat er al beslist is om de B61-kernbommen die op de militaire basis in Kleine Brogel liggen te moderniseren. Dat is in strijd met het regeerakkoord waarin de regering zich er toe verbindt om initiatieven te nemen voor "een verdere ontwapening - inbegrepen nucleaire - en voor een verbod op wapensystemen met een willekeurig bereik".

Vrede vzw voelt zich gesterkt door de steun die er aan de oproep wordt gegeven op lokaal vlak. In het Vlaamse landsgedeelte zijn er minstens 29 gemeenten die de vredesvlag zullen uithangen en steun geven aan de campagne 'Time to Go': Affligem, Anzegem, Boechout, Boom, Brugge, De Pinte, Diepenbeek, Gent, Harelbeke, Hechtel-Eksel, Laarne, Kapelle op Den Bosch, Lubbeek, Mechelen, Melle, Niewerkerken, Nijlen, Oostende, Riemst, Schelle, Sint-Amands, Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Steenokkerzeel, Waregem, Wetteren, Wevelgem, Zaventem, Zutendaal,...


Meer info

De geschiedenis van de vredesvlag vindt u HIER

Op 21 september brak Vrede vzw samen met het Vredeshuis van de Stad Gent het wereldrecord van de grootste Vredesvlag ter wereld. Zie het videoverslag

Op 5 oktober vindt de vredesconferentie 'Time to Go, Kernwapens de wereld uit' plaats in De Markten, Brussel

Op 20 oktober is er de grote slotmanifestatie 'Time to Go' in het Jubelpark

Vredesvlaggen kunnen bij Vrede vzw besteld worden: julie@vrede.be of 09 233 46 88

steun ons

© 2021 vrede vzw - website by