Image
Belgische oud-premiers én oud-secreatris generaal van de NAVO  steunen campagne tegen kernwapens
Beeld: Ican
Belgische oud-premiers én oud-secreatris generaal van de NAVO steunen campagne tegen kernwapens
2 minuten

De Belgische vredesbewegingen voeren campagne tegen de kernwapens in België onder de titel ‘Time to go!’. Op zondag 20 oktober 2013 (14u-18u) vindt er een nationale manifestatie plaats in het Jubelpark in Brussel voor de nucleaire ontwapening van België. Met kinderanimatie, speeches en optredens van Jaune Toujours, James Deano en Helmut Lotti.   

Bijzonder is ook de steun van 2 Belgische oud-premiers Guy Verhofstadt (open-VLD) en Jean-Luc Dehaene (CD&V) én oud-secreatris generaal van de NAVO Willy Claes (SP-a) voor de campagne ‘Timetogo’. In een nieuwe videoboodschap pleiten ze onomwonden voor de verwijdering van de kernwapens uit België. De video vindt u op www.timetogo.be  of via deze directe link.

Daarin stellen ze: “De verwijdering van de Amerikaanse kernwapens uit Kleine Brogel is een belangrijke eerste stap naar een kernwapenvrije wereld. Het is tijd dat ze uit ons land verdwijnen.”

“We vragen een België zonder kernwapens. Het is "time to go"!” “De blijvende aanwezigheid van kernwapens is in strijd met het Non-proliferatieverdrag.”

Waarom voeren we campagne?

Al vijftig jaar lang liggen in ons land Amerikaanse kernwapens. Die wapens zijn nutteloos, duur en gevaarlijk. De meerderheid van de Belgen wil die kernwapens weg. Onze regering engageerde zich om mee te werken aan een kernwapenvrije wereld, maar concrete stappen blijven vooralsnog uit.

Voor de onmiddellijke verwijdering van de kernwapens uit ons land bestaat een breed maatschappelijk draagvlak. De lijst van organisaties die partner is van de campagne blijft aangroeien.  Er zijn al meer dan honderd persoonlijkheden uit de academische, culturele, politieke, vakbonds- en socio-culturele wereld die de eis voor de verwijdering van kernwapens uit Kleine Brogel steunen. De volledige lijst vindt u hier. Zij zijn net als de Belgische oud-premiers en de oud NAVO secretaris-generaal bezorgd over het uitblijven van een krachtdadig beleid dat nucleaire ontwapening dichterbij brengt.

Onze regering schrijft in haar regeerakkoord van december 2011: “De regering pleit voor het revitaliseren en het eerbiedigen van het non-proliferatie verdrag. Zij zal op een besliste manier ijveren voor internationale initiatieven met het oog op een verdere ontwapening – inbegrepen nucleaire – en voor een verbod op wapensystemen met een willekeurig bereik en/of die disproportioneel veel slachtoffers maken.”

Mooie woorden, die tot de dag van vandaag echter dode letter blijven.

Zullen onze Belgische diplomaten blijven stemmen tegen een voorstel binnen de Algemene Vergadering van de VN om de onderhandelingen op te starten van een VN-verdrag om kernwapens te verbieden, naar analogie met een verbod op chemische of biologische wapens?  

Vorige week kwam bovendien nog eens aan het licht dat de Belgische wet het investeren in kernwapens niet eens verbiedt.

Daarom willen wij de Belgische regering met aandrang vragen om op korte termijn werk te maken van nucleaire ontwapening, te beginnen bij de ca. 20 Amerikaanse B61-bommen (tactische kernwapens) gestationeerd in Kleine Brogel.www.timetogo.be


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.