Image
COVID-19 lockdown legt raciale vooroordelen en discriminatie bloot bij Europese ordehandhavers
www.wikicommons.org
COVID-19 lockdown legt raciale vooroordelen en discriminatie bloot bij Europese ordehandhavers
Artikel
5 minuten

In heel Europa worden etnische minderheden en gemarginaliseerde groepen disproportioneel geviseerd door de politie met geweld, willekeurige identiteitscontroles, gedwongen quarantaine en boetes bij het handhaven van de COVID-19 lockdown-maatregelen.

Een nieuw rapport van Amnesty International ('Policing the Pandemic – Human rights violations in the enforcement of COVID-19 measures in Europe'), legt een verontrustend patroon van raciale bevooroordeling bloot in Europa. Dit kan gelinkt worden aan institutioneel racisme binnen de politiediensten en weerspiegelt de bredere bezorgdheden van de Black Lives Matter-protesten.

Politiegeweld en institutioneel racisme zijn geen nieuwe fenomenen, maar de COVID-19 pandemie en het dwangmatig opleggen van de lockdown die eruit voortvloeit, hebben aangetoond hoe veelvoorkomend ze zijn. De meervoudige dreiging van discriminatie, het onrechtmatig gebruik van geweld en de straffeloosheid van de politie, moet dringend aangepakt worden in Europa.

Discriminatie

De handhaving van de lockdown-maatregelen door de politie heeft een disproportionele impact op armere gebieden, waar vaak ook een groter percentage van de bewoners tot een etnische minderheidsgroep behoort.

In Seine-Saint-Denis, het armste gebied van Frankrijk is de meerderheid van de bewoners zwart of van Noord-Afrikaanse origine. Het aantal boetes uitgeschreven voor het overtreden van de lockdown-regels is er drie maal hoger dan in de rest van het land. Nochtans verklaarden de lokale autoriteiten dat de lockdown-regels er in dezelfde mate gerespecteerd werden als in andere gebieden. In Nice werden negen buurten die voornamelijk bewoond worden door de arbeidersklasse en etnische minderheden onderworpen aan vroegere avondklokken dan in de rest van de stad.

Het onrechtmatig gebruik van geweld door de politie vindt vaak plaats bij 'stop and search' (fouilleren) en identiteitscontroles in de context van de lockdown. Het Verenigd Koninkrijk is een van de weinige landen in Europa waar etnische data worden bijgehouden wat ordehandhaving betreft. In de Britse hoofdstad Londen werd tussen maart en april 2020 een stijging van 22% geregistreerd van stop and search-acties. Het aandeel van zwarte mensen die gefouilleerd werden op straat steeg in die periode met een derde.

Amnesty Internationals verifieerde 34 video's uit heel Europa waarin politieagenten onrechtmatig geweld gebruiken. In veel van deze gevallen was er zelfs helemaal geen geweld vereist.

In een video die op 29 maart online gezet werd is bijvoorbeeld te zien hoe politieagenten een jonge man tegenhouden die van Noord-Afrikaanse afkomst lijkt te zijn op straat in de Spaanse stad Bilbao. Hoewel hij totaal geen bedreiging vormt, wordt hij gewelddadig gestampt en geslagen met een knuppel. Terwijl de agenten de man met zijn armen achter zijn rug tegen de muur gedrukt houden, verschijnt zijn moeder die de agenten inlicht over het feit dat haar zoon te kampen heeft met een slechte geestelijke gezondheid. Een van de politieagenten slaat haar daarop met zijn knuppel alvorens anderen haar tegen de grond pinnen. De conclusie van Amnesty International is dat de ordehandhavers zich niet hielden aan de regel om zo minimaal als mogelijk geweld te gebruiken. In dit geval is het ook zeer de vraag of er wel überhaupt geweld nodig was. Een aantal buren die het incident vastlegden op camera werden bovendien beboet voor het “ongeautoriseerd gebruik” van beelden van wetshandhavers.

Een andere video toont hoe Samir, een 27-jarige Egyptenaar die al 10 jaar in Frankrijk woont, achterna gerend wordt door de politie alvorens hij de Seine inspringt aan Île-Saint-Denis op 26 april 2020. Het is duidelijk hoorbaar hoe de agenten hem uitlachten en een denigrerende term voor Arabieren gebruiken (“bicot”). Een agent zegt: “Je had een gewicht aan zijn enkel moeten hangen”. Eenmaal opgepakt werd Samir geslagen in het politiebusje en daarna opgesloten. Hoewel hij nooit beschuldigd werd van een overtreding, kreeg hij het bevel het land te verlaten. De twee geïdentificeerde agenten werden geschorst voor hun racistische beledigingen.

Gemilitariseerde quarantaine

In Bulgarije en Slovakije worden Roma-nederzettingen onderworpen aan verplichte en gemilitariseerde quarantaines. Het leger is eigenlijk niet bevoegd om binnenlandse politionele taken op zich te nemen, maar werd toch ingeschakeld om de maatregelen te handhaven. Tijdens de verplichte quarantaine werden meer dan 50.000 Roma afgesloten van de rest van het land, waardoor ze te kampen kregen met ernstige voedseltekorten. Volgens onderzoek daalde het gemiddelde inkomen in Roma-buurten tussen maart en mei 2020 met 61%. In de Bulgaarse stad Boergas werden drones met thermale sensoren ingezet om vanop afstand de temperatuur op te meten van de Roma in de nederzettingen. De drones werden ook gebruikt om hun bewegingen te traceren. In de stad Jambol gebruikten de lokale autoriteiten vliegtuigjes om de Roma-buurt te “desinfecteren” nadat er COVID-19 was uitgebroken. De buurt werd volledig afgesloten, zelfs nadat de nationale noodtoestand officieel beëindigd werd.

Asielzoekers, vluchtelingen en migranten in kampen en centra werden geviseerd met selectieve quarantaines in Duitsland, Cyprus en Servië, en met gedwongen uitzettingen in Frankrijk en Griekenland. Onder de afgekondigde noodtoestand in Servië legden de autoriteiten bijvoorbeeld een speciaal regime op dat door de overheid gerunde centra voor vluchtelingen, migranten en asielzoekers viseerde. De bewoners werden onder een strikte 24-uren quarantaine geplaatst en het leger werd ingeschakeld om toe te zien op de naleving ervan.

In verschillende Europese landen kregen daklozen te maken met strafmaatregelen in het kader van de lockdown. De Italiaanse NGO ‘Avvocato di Strada’ documenteerde tenminste 17 gevallen van daklozen die boetes kregen omdat ze zich niet konden houden aan quarantaine-regels als zelfisolatie en de bewegingsinperking. Ook in Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk kregen daklozen boetes omdat ze zich ‘buitenshuis’ bevonden.

In plaats van te bestraffen, zouden de autoriteiten moeten zorgen voor opvangplaatsen voor daklozen die het mogelijk maken om de sociale afstandsregels te respecteren. In plaats van discriminerende quarantaines op te leggen aan Roma, vluchtelingen en migranten en hen gedwongen uit informele nederzettingen en kampen te zetten, zouden Europese landen het recht op huisvesting en gezondheid moeten garanderen voor iedereen die er verblijft.

Bron:'Europe: Policing the Pandemic', Amnesty International


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.