Enkele korte berichten uit NPT-conferentie New York
2 minuten

De VS hebben aangekondigd de intentie te hebben om het Congres de ratificatie te vragen van de verdragen rond de kernwapenvrije zones van Pelindaba (Afrika) en Rarotonga (Zuiden van de Stille Oceaan).  zie ook http://culturedepaix.blogspot.com en http://reachingcriticalwill.org

Dergelijke ratificatie zou de 'negatieve veiligheidsgaranties' verhogen voor de landen die onder deze verdragen vallen. Interessant om te noteren is dat de zone van het Pelindaba verdrag ook de Chagos eilanden omvat met Diego Garcia. Dit eiland herbergt een van de grootste militaire basissen van de Vs ter wereld en kan zeker nucleaire B-52 bombardementsvliegtuigen ontvangen. Betekent dit het einde van Diego Garcia als nucleaire basis?

Zambia kondigt aan om het ratificatieproces voor het Pelindaba Verdrag in gang te zetten. Dit Verdrag is in die zin officieel geworden nadat Burundi juli vorig jaar als 28ste land het Verdrag ratificeerde. Zambia kondigde meteen ook aan dat ze start met de exploitatie van uraniummijnen; Lusaka vraagt de internationale gemeenschap om raad over het aanpakken van de verschillende soorten uitdagingen dat dit met zich meebrengt, zoals de verwerking en de opslag van afval.

Duitsland herhaalde zijn stelling dat de “tactische kernwapens van de Vs die in Europa zijn gestationeerd slechts een zeer beperkte militaire rol meer spelen. De NAVO moet dus hun rol verminderen in het toekomstig strategisch concept” (dat in november 2010 in Lissabon zal worden goedgekeurd)

Algerije vraagt de versterking van artikel 1 van het NPT, waarin gewezen wordt op de specifieke verantwoordelijkheid van de kernmachten en de Groep van Nucleaire Leveranciers (Nuclear suppliers group). Algerije stelt voor om de staten die het NPT niet hebben onderschreven uit de sluiten van deze handel. (Israël, Pakistan, Inde).

Noorwegen en Polen stellen voor om een stap voor stap scenario te hanteren voor de eliminatie van de tactische kernwapens van de NAVO in Europa.

De Marshall eilanden willen toetreden tot de verdragszone van Rarotonga

Papoea Nieuw Guinea zal het Algemeen Teststopverdrag ratificeren

Mongolië hoopt dat de kernmachten nu na tien jaar het land zullen erkennen als kernwapenvrije zone. Het land hoopt ook van de NPT-lidstaten tijdens deze conferentie de nodige steun te krijgen om zijn kernwapenvrij statuut te institutionaliseren.


(http://alternatives-economiques.fr/blogs/collin/)
 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.