Image
Frankrijk sluit deal met Australië voor 12 onderzeeërs
Foto: Nicolas Raymond, www.freestock.ca
Frankrijk sluit deal met Australië voor 12 onderzeeërs
Artikel
2 minuten

Frankrijk sluit deal met Australië voor 12 onderzeeërs

Australië is momenteel bezig met een van de belangrijkste militaire investeringen van zijn geschiedenis. Het gaat om een bestelling van 12 onderzeeërs. De totale kostprijs wordt geschat op zo’n 50 miljard Australische dollars of omgerekend zo’n 34.4 miljard Euro. In de prijs is het ontwerp, de technologische overdracht, de productie, het wapensysteem en de onderhoudskosten gedurende 25 jaar inbegrepen.

De Australische regering heeft een deal gesloten met Franse bedrijf DCNS. Dit bedrijf is gespecialiseerd in kernenergie en maritieme oorlogstuigen. Frankrijk zat bij de favoriete samen met Japan en Duitsland.

Volgens de Franse autoriteiten zorgt dit contract voor heel wat jobs in Australië en Frankrijk. Men spreekt over zo’n 4000 jobs die zullen vrijkomen gedurende 6 jaar. Men schat de economische voordelen van Frankrijk op zo’n 8 miljard Euro.

De verdere uitwerking van de plannen zou gepland zijn voor 2017 zodat de eerste onderzeeër vanaf 2030 van de loopband zou rollen.

Het is geen verassing dat Frankrijk de onderzeeërs zal leveren. Frankrijk is de grootste exporteur van wapens in Europa sinds eind jaren ‘90. 2014 was voor Frankrijk dan ook een recordjaar. Frankrijk exporteerde een slordige 73 miljard aan oorlogstuigen. Waaronder een deal van 24 Rafale gevechtsvliegtuigen aan Egypte goed voor 5.2 miljard Euro.

Dat deze Rafale gevechtsvliegtuigen voor heel wat burgerslachtoffers zal zorgen en zal dienen voor bombardementen op Koerden is geweten.

Het valt ook op dat Frankrijk wapens exporteert naar landen die hardnekkig ingaan tegen de internationale wetgeving en rechten. Onder deze landen valt onder andere Saoedi-Arabië in 2014 goed voor 7.1 miljard Euro aan oorlogstuigen. Hier ging het vooral om een groot gamma aan diverse wapens goed voor 3,8 miljard Euro, oorlogsschepen goed voor 1,4 miljard, bommen ter waarde van 803 miljoen en ga zo maar door(*).

Op deze manier schendt Frankrijk heel wat internationale rechten en wetgevingen.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.