Image
Hang de vredesvlag! Steun het verbod op kernwapens!
Illustratie: Vrede vzw
Hang de vredesvlag! Steun het verbod op kernwapens!
Opinie
2 minuten

21 september is door de VN uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vrede. Elk jaar vragen we naar aanloop van deze dag om de vredesvlag te laten wapperen in de gemeenten. Dit jaar koppelen we die dag opnieuw aan het VN-kernwapenverbod, die op 20 september een jaar zal openstaan voor ondertekening. Waarom?

Er vonden vorig jaar multilaterale onderhandelingen plaats in New York die op 7 juli 2017 resulteerden in een VN-verdrag dat kernwapens ondubbelzinnig verbiedt. 122 landen keurden de slottekst goed. Het verdrag werd opengesteld ter ondertekening op 20 september 2017. Ondertussen tekenden reeds 58 landen het verdrag, en ook het ratificatieproces is al opgestart. Eens 50 landen het VN-verdrag ratificeren treedt het in werking.

Dit is niet minder dan een historische stap! Voor het eerst sedert de kernbomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki (1945) werd een verdrag aangenomen dat de productie, het bezit, de transfer en het gebruik van kernwapens universeel verbiedt. De internationale campagne ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) die dit alles mee bewerkstelligde, ontving hiervoor in 2017 de Nobelprijs voor de Vrede – een zeer duidelijk signaal.

Het VN-kernwapenverbod zal niet leiden tot de onmiddellijke eliminatie van alle kernwapens, maar vergroot het stigma dat op deze massavernietigingswapens rust. Het verhoogt de druk op de kernwapenstaten om werk te maken van ontwapening en dwingt financiële instellingen om niet langer in kernwapenproductie te investeren.

België nam niet deel aan de onderhandelingen, en heeft het VN-verdrag ook (nog) niet getekend. Daarom is het belangrijk dat Belgische steden en gemeenten een duidelijk signaal geven. Wij willen dat België het kernwapenverbod ondertekent.

Lees hier onze brief verstuurd naar alle burgemeesters en gemeentebesturen. Tientallen steden en gemeenten hebben al hun steun voor een kernwapenverbod uitgesproken.

Meer informatie vind je op de campagnewebsite


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Campagne

21 september is door de VN uitgeroepen tot Internationale Dag voor de Vrede. Vrede vzw roept al enkele jaren op om die dag zichtbaar te maken door de vredesvlag uit te hangen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.