Image
Het Syrische volk heeft geen nieuwe bommen nodig
Foto: Vrede vzw
Het Syrische volk heeft geen nieuwe bommen nodig
Artikel
2 minuten

Gisteravond (16/09) vatten we met een aantal vredesorganisaties post aan het kabinet van Defensie. Minister Vandeput is een van de pleitbezorgers voor een militaire interventie in Syrië. Maar, in één adem luidt hij de alarmbel over het 'gebrek' aan militaire investeringen.
De defensieminister wil dat ons land op termijn substantieel meer bijdraagt aan zijn begroting, noodzakelijk om onder meer nieuwe gevechtsvliegtuigen aan te schaffen. Defensie en militaire industriële belangen gaan hand in hand. Twee jaar geleden toen er ook sprake was van een mogelijke militaire interventie in Syrië - herinner je de 'red line'-verklaringen van Obama' – stegen de aandelen van Raytheon en Lockheed Martin op 6 maanden tijd met 38%. Beide bedrijven zijn belangrijke producenten van raketten en raketsystemen. War is business. Als er een oorlog dreigt of het oproepen daartoe regent, dan hopen investeerders met de aankoop van aandelen in de wapenindustrie gouden zaken te doen.
Vorig jaar stemde het overgrote deel van de gezamenlijke commissies defensie en buitenlandse betrekkingen voor een deelname aan de luchtoperatie tegen IS in Irak. Alvast is zo'n deelname goed voor elk pleidooi pro-vervanging gevechtsvliegtuigen. Maar bovenal is het schokkend dat men de tijd niet nam om zich grondig in te lichten over de situatie in Irak. Met Syrië is het navenant. Het gaat om een erg complex conflict met tal van nationale en internationale actoren die elk hun eigen belangen en (veelal) contradictoire allianties hebben. Daar een bom op gooien zorgt voor ver uitdeinende en grensoverschrijdende golven. Het vervelende is dat degene die beslissen over oorlog en vrede, Syrië amper op de kaart weten liggen, laat staan dat ze zich de moeite getroosten om zich eens grondig te bezinnen over vorige interventies. Na Libië, waar praktisch het hele politieke establishment heeft mee ingestemd, lijkt dat me dat geen overbodige luxe. Het is heel makkelijk om ten strijde te trekken en zelfs veldslagen te winnen, maar de oorlog winnen of een halt toe roepen, dat is heel andere koek.

De actievoerende organisaties

- verzetten zich tegen elke Belgische deelname aan een militaire interventie in Syrië

- steunen de oproep van Staffan de Mistura, speciaal gezant van de Verenigde Naties, voor een diplomatieke oplossing met de betrokken internationale actoren

- roept België op om elke wapenlevering aan de regio stop te zetten

- vraagt dat ons land al het mogelijke doet voor een menswaardige opvang van vluchtelingen

 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.