Image
Illegale gebakjes: Brussels Airlines bezwijkt onder druk Israëlische regering
Foto: Ronald Vermeulen
Illegale gebakjes: Brussels Airlines bezwijkt onder druk Israëlische regering
Artikel
3 minuten

Brussels Airlines besliste gisterenavond na zware Israëlische druk om het gebak "Vanilla Halva" opnieuw op het menu te zetten. Een reactie vanwege de organisaties (onder wie Vrede vzw) van de campagne "Made in illegality".

Brussels Airlines besliste gisterenavond na zware Israëlische druk om het gebak "Vanilla Halva" opnieuw op het menu te zetten, een week nadat de luchtvaartmaatschappij het gebak – dat geproduceerd wordt in een illegale Israëlische nederzetting in bezet Palestijns gebied- van de kaart te halen. Voor de campagne "Made in Illegality" toont dit de noodzaak van nieuwe Belgische wetgeving die de commercialisering van illegale Israëlische nederzettingenproducten verbiedt.

Afgelopen week haalde Brussels Airlines het gebak van het menu nadat een passagier had geklaagd over het feit dat dit gebak afkomstig is uit de illegale Israëlische nederzetting van Barkan. Deze beslissing leidde tot een hevige Israëlische reactie en een oproep tot boycot van Brussels Airlines. De Israëlische minister van Toerisme Levin dreigde ermee Brussels Airlines de toegang tot het Israëlische luchtruim te ontzeggen en Israëlische diplomaten in Brussel en Berlijn zetten de luchtvaartmaatschappij onder zware druk. Gisterenavond besloot Brussels Airlines het product opnieuw op zijn menu te zetten.

Made in Illegality

De hele episode bewijst voor de campagne "Made in illegality" nog maar eens de noodzaak van nieuwe Belgische wetgeving die de commercialisering van illegale Israëlische nederzettingenproducten volledig verbiedt. Op Europees en Belgisch niveau bestaan enkel niet-bindende richtlijnen en adviezen over de oorsprongsetikettering van nederzettingsproducten. 'Het geval van Brussels Airlines toont dat het enorm moeilijk is voor individuele bedrijven om een duidelijke positie in te nemen. De huidige wetgeving over de etikettering van nederzettingenproducten laat de eindbeslissing bij individuele bedrijven, die daardoor gemakkelijker onder druk kunnen worden gezet door Israël. De Belgische overheid moet hier haar verantwoordelijkheid in opnemen en de import van Illegale Israëlische nederzettingenproducten verbieden', stelt Bogdan Vanden Berghe van 11.11.11.

De huidige wetgeving voldoet bovendien niet aan de internationaalrechtelijke verplichtingen van België en de Europese Unie om de illegale nederzettingen op geen enkele manier te steunen. Door de illegale nederzettingenproducten toe te laten op de Europese markt, met of zonder vermelding van afkomst uit een nederzetting, moedigen de EU en haar lidstaten feitelijk de illegale nederzettingenexpansie en kolonisering van Palestina aan.

Respect voor internationaal recht

De Israëlische nederzettingen zijn illegaal volgens het internationaal recht en vormen het belangrijkste obstakel tot een twee-statenoplossing in Israël en Palestina. De campagne "Made in Illegality" roept België en de EU op het internationaal recht te respecteren en de commercialisering van illegale nederzettingenproducten te verbieden. Enkel op die manier kan vermeden worden dat private bedrijven die het internationaal recht willen respecteren zelf het slachtoffer worden van Israëlische druk.

De campagne "Made in Illegality" verenigt een twintigtal organisaties die eisen dat België en de EU concrete actie ondernemen om de Israëlische bezetting en kolonisering van Palestina te beëindigen: 11.11.11, Association belgo-palestinienne, Broederlijk Delen, CGSP wallonne, CNAPD, CNCD-11.11.11, CSC, FGTB-ABVV, FIDH, FOS, intal, La Centrale Générale-FGTB, Ligue des droits de l'Homme, Médecine pour le tiers monde, MOC, Palestina Solidariteit vzw, Pax Christi Vlaanderen, Pax Christi Wallonie-Bruxelles, Solidarité Socialiste, Union des Progressistes Juifs de Belgique, Vrede vzw, Vredesactie.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.