Image
"Israël's aanval op Gaza is geen defensie, maar een afslachting van ongewapende burgers"
Foto: gloucester2gaza via wikipedia
"Israël's aanval op Gaza is geen defensie, maar een afslachting van ongewapende burgers"
Opinie
3 minuten

et is met het grootste verdriet, gemengd met frustratie en een gevoel van machteloosheid, dat vele mensen in de wereld, waaronder ikzelf, kijken naar de weerzinwekkende beelden van dood en vernietiging die, alweer, veroorzaakt worden door een militaire aanval van Israël op de Gaza-strook en zijn jonge bevolking.

Het is met het grootste verdriet, gemengd met frustratie en een gevoel van machteloosheid, dat vele mensen in de wereld, waaronder ikzelf, kijken naar de weerzinwekkende beelden van dood en vernietiging die, alweer, veroorzaakt worden door een militaire aanval van Israël op de Gaza-strook en zijn vooral jonge bevolking.

De vraag die de meeste mensen zich stellen is: wanneer zal de Israëlische regering stoppen met deze bombardementen, zijn voortdurende oorlogen en zijn dreiging met oorlog tegen de Palestijnen zijn buren? Wanneer zal Israël toegeven dat er geen militaire oplossing is voor de Palestijnse kwestie en wanner zal het ernstig beginnen onderhandelen met zijn vijanden om tot oplossingen te komen, in het belang van de Palestijnen, de Israëli's, het hele Midden-oosten en de wereld?

Terwijl we de Israëlische bommen zien landen op Gaza en terwijl het aantal doden en gewonden oploopt (waaronder de gerichte moord op een Hamas-leider), realiseren de meeste mensen in de wereld zich dat dit de voortzetting is van Israël's oorlogsbeleid, ondanks alle Israëlische en Westerse mediapropaganda. De belegering van Gaza past in het bestaande beleid van illegale bezetting van Palestina, het voortzetten van de constructie van illegale nederzettingen in bezet gebied en het confisqueren van Palestijns land. De premier van Israël, Netanyahu, beweert dat Israël 'het recht heeft om zich te verdedigen'. De Obama-administratie blijft -nog maar eens- deze valse beweringen ondersteunen en belooft zich te keren tegen iedereen die Israël's illegale beleid in twijfel zou durven trekken. De Israëlische regering en het leger hebben het recht niet om arbitraire bombardementen uit te voeren en Palestijnse burgers af te slachten. Volgens het Internationaal Recht heeft geen enkele regering het recht om dit te doen. Israël heeft de plicht om zich te houden aan het Internationaal Recht en om de rechten van de bezette Palestijnse bevolking te respecteren. Aangezien Israël weigert dit te doen, hebben de regeringen van derde landen de verantwoordelijkheid om in te grijpen en erop toe te zien dat Israël niet straffeloos kan ageren.

De vergeldingsacties van Palestijnse militanten met raketten is een misdaad tegen het Israëlische volk, en zaaien terreur en angst bij de Israëlische families die aan de grens met Gaza leven, maar de reactie van Israël is totaal disproportioneel. De acties van de Palestijnse militanten zijn illegaal en werken contra-productief voor het vinden van een vreedzame oplossing.

Vele Israëli's en Palestijnen weten dat er een niet-militaire oplossing is die de vicieuze cirkel van geweld kan doorbreken. Wat ontbreekt is de oprechte politieke wil bij de Israëlische regering om zich te verwijderen van militarisme en oorlog. De Westerse machten ontbreekt het dan weer aan de moed om erop te hameren dat Israël een andere weg zou inslaan en om het respect voor het Internationaal Recht af te dwingen. De Israëli's en de Palestijnen kunnen het voortouw nemen via hun eigen geweldloze bewegingen, waaronder de Boycott, Desinvestering- en Sancties-campagne, om tot echte politieke verandering te komen en vrede een kans te geven.

Mairead Maguire, 19 november, Belfast

Mairead Maguire won in 1976 de Nobelprijs voor de Vrede voor haar grote inspanningen voor een vreedzame oplossing voor de problemen in Noord-Ierland.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.