Image
Mensenrechten zijn geen vodje papier
Foto: Gavin Aung
Mensenrechten zijn geen vodje papier
Artikel
4 minuten

Op 10 december 2016 vieren we dat de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties 58 jaar geleden werd ondertekend. Oproep voor bijeenkomst op vrijdag 9 december 2016 (11u55) aan trappen van justitiepaleis.

Rechten zijn mijn rechten

De verklaring kwam tot stand als reactie op de gruwel van de Tweede Wereldoorlog en garandeert elke burger sociale, economische, culturele, burgerlijke en politieke rechten. Op de vooravond van deze verjaardag vinden we het broodnodig om hulde te brengen aan deze Verklaring en te waarschuwen tegen tendensen die de daarin opgenomen rechten bedreigen.

De sociale en democratische rechten in Antwerpen in gevaar

De politie militariseert en de wijkwerking schiet erbij in”, (Knack,2 november 2016), “G4S mag Antwerps inloopcentrum voor daklozen uitbaten” (deredactie, 30 september 2016), “De Wever wil ‘gewapend bestuur’ (GVA, 30 juni 2016).

De wapenwedloop van de Antwerpse politie (aankoop oorlogswapens, SRT ‘Snel Respons Team’,…), de commercialisering van een daklozencentrum en de voorstellen om mensen preventief te arresteren zonder tussenkomst van een rechter,… dit zijn slechts enkele krantenkoppen die de toon zetten in Antwerpen. 

Tal van voorwaarden voor betogingen en het uitdelen van GAS-boetes aan manifestanten vormen een inbreuk op het recht op vrije meningsuiting, het recht op vereniging en het recht op collectieve actie. Deze rechten zijn nochtans onontbeerlijk om de sociale rechten en de democratie zelf te vrijwaren.

Aan de andere kant wordt preventie via straathoekwerkers afgebouwd. Hulpverlening wordt meer en meer vervangen door sanctionering. Het OCMW Antwerpen is daar koploper in. Vanuit het beleid wordt vooral gefocust op de individuele verantwoordelijkheid en de maatschappelijke verantwoordelijkheid wordt opzij geschoven (bv. het simpele feit dat er onvoldoende vacatures zijn).

Burgemeester De Wever verklaart luidop dat hij de democratische en sociale rechten hoog in het vaandel draagt, maar kleedt ze intussen verder uit.

In navolging van het beleid van de federale regering

Daarmee volgt De Wever het beleid van de regering Michel sinds 2014.

Sociale rechten worden drastisch ingeperkt (indexsprong, pensioen op 67 jaar,…) en het sociaal overleg wordt genegeerd. Door de invoering van flexijobs en precaire contracten wordt het recht op billijke arbeidsvoorwaarden ondermijnd, in het bijzonder voor vrouwen en jongeren. Het door de grondwet gewaarborgde recht op sociale zekerheid worden voorwaardelijk gemaakt. Kwetsbare groepen zoals vluchtelingen, werklozen, armen en daklozen worden in het bijzonder getroffen. Openlijk en verdoken racisme wordt gepromoot en tegen discriminatie wordt niet opgetreden. Sociale en culturele organisaties worden in hun bestaan bedreigd. De regering hanteert twee maten en twee gewichten. De rechtsbijstand wordt afgebouwd, terwijl grote bedrijven hun proces kunnen afkopen. De scheiding der machten wordt schaamteloos in vraag gesteld. De regering trekt het laken naar zich toe en wil het parlement en de rechterlijke macht buiten spel zetten.

De noodzakelijke strijd tegen terrorisme wordt misbruikt om maatregelen te nemen die vroeger niet voor mogelijk werden gehouden : 24/24u huiszoekingen, het leger op straat, registratie van alle passagiersgegevens,…

Tal van mensenrechtenorganisaties (Humans Rights Watch, Amnesty,…) kloegen deze Belgische maatregelen al aan. Deze maatregelen zijn niet efficiënt maar ook niet democratisch, omdat ze tegen iedereen kunnen worden gebruikt. Voor de aanslag bij Charlie Hebdo wilde burgemeester De Wever het leger al inzetten tegen foorkramers en havenarbeiders. Stevenen we af op een situatie zoals in Frankrijk, waarbij tijdens de alsmaar verlengde noodtoestand zeer drastische maatregelen werden genomen?

Als klap op de vuurpijl wordt het bestaan zelf van mensenrechtenverdragen in vraag gesteld (Conventie van Genève, Europese Verklaring voor de Rechten van de Mens,…).

In 2016 plant de regering Michelnog meer maatregelen: het plan-Peeters dat de arbeidsduur zal verhogen en de uitbouw van een gezinsleven bemoeilijkt, besparingen in de gezondheidszorg en het viseren van langdurig zieken, de invoering van een minimumdienst bij stakingen, voorlopige hechtenis zonder tussenkomst van de rechter gedurende 72u, inperking van de rol van de onderzoeksrechter,…

We streven ernaar om de fundamentele rechten te behouden en verder uit te diepen

Al deze evoluties stoten op verzet. In het najaar van 2014 kwamen 120.000 mensen op straat om te protesteren tegen een asociaal en antidemocratisch beleid. Ook het afgelopen jaar waren er stakingen, betogingen en tal van acties.

Om dit verzet te ondersteunen, lanceren wij deze oproep.

Samen kunnen we de democratische en sociale rechten beschermen en verder uitdiepen. Ze zijn essentieel en zorgen voor zuurstof in de stad en de samenleving.

Om al deze redenen roepen wij op tot een bijeenkomst op vrijdag 9 december, op de vooravond van de internationale dag van de mensenrechten, om 11u55 op de trappen van het Antwerpse Justitiepaleis aan de Bolivarplaats.

Oa.

PROGRESS Lawyers Network

Vrede VZW

Straathoekwerk Vlaanderen

Samenlevingsopbouw

Het Netwerk Tegen Armoede

Sociaal Werk ActieNetwerk


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.