Artikel
Yannick Beck
Printvriendelijke versie
Mondiale dag tegen militaire uitgaven
Illustratie: Khalil Bendib

Mondiale dag tegen militaire uitgaven

De internationale dag tegen militaire uitgaven vindt jaarlijks plaats op 17 april. Global Campaign on Military spending kwam met het volgende bericht naar buiten in het kader van de campagne.

Volgens een update over militaire uitgave in 2016, gepubliceerd door SIPRI, is de wereldwijde reële militaire uitgave in 2016 met 0.4 procent gestegen. De totale uitgave wordt nu geschat op 1686 miljard. De tien landen die het meest uitgaven bestaan zijn Verenigde Staten (kleine stijging in 2015), China (significante stijging), Rusland (een matige stijging) lees meer hierover op deze link!

Er zijn talloze redenen voor verhogingen in de militaire uitgaven. Voor het zevende jaar op rij roepen wij halt toe aan deze uitgaven, zodat de wereld weer een stapje dichter komt bij veiligheid ten dienste van de mensheid. The Global Campaign on Military Spending (GCOMS) is een internationale campagne van het International Peace Bureau. Doel van de campagne is druk uit te oefenen op regeringen om te investeren in de gezondheidssector, onderwijs, werkgelegenheid en het tegen gaan van klimaatopwarming in plaats van militaire uitgave. De Global Campaign on Military Spending organiseert jaarlijks the Global Days of Action on Military Spending (internationale dag van acties tegen militaire uitgave). Tijdens de zevende editie van deze dag worden er 93 verschillende acties uitgevoerd in 22 verschillende landen. 

In plaats van uitgaven aan militaire doeleinden is er een Global Social Budget nodig voor de verwezenlijking van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. In plaats van munitie-industrieën te creëren en het militariseren van grenzen moeten we reageren op huidige humanitaire crisissen om de rechten van de mens te garanderen. Hiervoor moet er dan ook budget worden vergemaakt. We moeten steden en organisaties oproepen om actiever en harder te debatteren om militaire uitgave te verminderen. Meer dan ooit tevoren verwelkomen we nieuwe partners om mee te werken aan de Global Campaign on Military Spending om van de Gobal Days of Action on Military Spending een groots succes te maken!

steun ons

© 2021 vrede vzw - website by