Persbericht
Ludo De Brabander
Printvriendelijke versie
NAVO tegentop: “Investeer in vrede, niet in oorlog”
Beeld: StopNATO2017

NAVO tegentop: “Investeer in vrede, niet in oorlog”

Op 25 mei komen de NAVO-leiders naar Brussel voor een belangrijke top en de inhuldiging van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier. De internationale vredesbeweging houdt een tegentop.

Ze roept op om deel te nemen aan de betoging van 24 mei, de internationale vredesconferentie op 25 mei en de verschillende geweldloze acties en nevenactiviteiten die week.

VS-president Donald Trump heeft aangekondigd om 54 miljard dollar extra te pompen in het Amerikaans militair apparaat en zet Europa onder druk om de defensie-uitgaven op te drijven. De stijging van de defensiebudgetten van de NAVO-lidstaten naar 2% van hun Bruto Binnenlands Product zal ongetwijfeld één van de belangrijkste agendapunten vormen op deze top. Omgerekend gaat het over 130 miljard euro extra voor militarisering in de komende jaren. De vredesbeweging verzet zich tegen deze overbewapening. Ze wil geen geld voor oorlog, maar investeringen in onderwijs, gezondheidszorg, jobs en solidariteit.

De oproep met de standpunten van de vredesbeweging kan u hier lezen.

Betoging: Neen aan de NAVO, Neen tegen Trump - 24 mei (17u)

Een breed platform van organisaties roept op tot een mars door Brussel op 24 mei voor de vrede en tegen militaire avonturen, voor het behoud van onze planeet en ons leefmilieu, voor de verdediging van de mensenrechten van alle mensen en voor de strijd tegen seksisme, racisme en discriminatie.

Het StopNAT02017- en vredesblok verzamelen om 17u op de hoek van het Proximusgebouw aan het station Brussel Noord. Meer informatie over de betoging vind je hier.

Internationale vredesconferentie: Stop NAVO - 25 mei (9u)

Op 25 mei, gelijktijdig met de NAVO-top in Brussel, organiseert de internationale vredesbeweging een alternatieve conferentie waarop meer dan 50 (internationale) experts en vredesactivisten dieper zullen ingaan op de NAVO en de verschillende problemen verbonden aan deze organisatie. Op de conferentie komen onder andere spreken: Ann Wright (ex-kolonel van het VS-leger, ex-diplomate en lid van Veterans for Peace), Djorde Kuzmanovic (woordvoerder voor defensie en internationale relaties van de Franse ex-presidentskandidaat Jean Luc Mélenchon), Marko Milacic (activist van de neutraliteitsbeweging in Montenegro met een gevangenisstraf achter de rug voor anti-NAVO-acties), Reiner Braun (co-voorzitter van de Nobelprijswinnende organisatie, het International Peace Bureau), Kate Hudson (vertegenwoordiger van de Britse organisatie Campaign for Nuclear Disarmament – CND, die actie voert tegen de modernisering van het Trident-systeem), Maz Saleem (Britse activiste en woordvoerster van Stand up Against Trump/Stop the War Coalition, wiens vader is vermoord door neo-Nazi’s), enz...

De vredesconferentie vindt plaats in het Institut Libre Marie Haps, Aarlenstraat 11, 1050 Brussel. U kan het volledige programma hier online raadplegen.

Vredeskamp + geweldloze acties – 21 t.e.m. 26 mei

De NAVO-top die op 25 mei 2017 te Brussel plaatsvindt, vormt de ideale gelegenheid voor het uitwisselen van ervaringen, ideeën en acties. Van zondag 21 tot vrijdag 26 mei zullen er ruimtes ter beschikking worden gesteld van de deelnemers aan de tegentop om elkaar te ontmoeten, ideeën uit te wisselen geweldloze acties voor te bereiden, enz. Meer informatie vind je hier. Voor meer info over geweldloze acties: klik hier. Op 25 mei is er in de buurt van het NAVO-hoofdkwartier een 'peace rally'. 

Lezing van Ann Wright - 23 mei (18u)

Ann Wright is een voormalige kolonel van het VS-leger, die na haar militaire loopbaan een diplomatieke carrière volgde.
Aan de vooravond van de oorlog tegen Irak schreef ze een protestbrief tegen de VS-oorlogspolitiek waarin ze haar ontslag aankondigde. Sindsdien ontpopte Ann Wright zich tot een van de prominentste vredesactivisten in de VS. Ze nam actief deel aan tal van protestacties tegen de oorlog en bezetting in Irak. Ze werd gedagvaard omdat ze de Nevada testsite was binnengedrongen om te protesteren tegen de voortdurende ontwikkeling van kernwapens. Ze werd verschillende keren gearresteerd en veroordeeld omdat ze hoorzittingen van de Senaat verstoorde met anti-oorlogsboodschappen. Ze nam deel aan het eerste Gaza-flotilla dat geënterd werd door het Israëlische leger. Meer informatie hier.

steun ons

© 2020 vrede vzw - website by