Image
Obama weer goed op dreef
Foto: Pete Souza
Obama weer goed op dreef
Opinie
3 minuten

Een nieuw tijdperk komt naderbij: België verlost van kernwapens. President Obama heeft het niet met zoveel woorden gezegd in Berlijn, maar hij herhaalde wat hij vier jaar geleden in Praag heeft verkondigd: zolang er kernwapens bestaan, zijn we niet echt veilig.

Obama kondigt opnieuw een vermindering aan van het operationeel strategisch kernarsenaal, ditmaal met een derde. Uit een ander document dat vandaag werd vrijgegeven blijkt ook dat deze kernwapens niet meer in dezelfde mate van paraatheid zullen klaar gehouden worden om afgeschoten te worden, wat de kans op ongelukken doet verminderen.

Het meest opmerkelijke in zijn speech betrof zijn uitspraken over de Amerikaanse tactische kernwapens in Europa. Op dit vlak beloofde hij 'bold reductions'. Aangezien er slechts een 200-tal Amerikaanse tactische kernwapens overblijven, verspreid over vijf NAVO-landen (Duitsland, Nederland, België, Italië, en Turkije), kunnen er na die stevige verminderingen niet veel meer overblijven. We kunnen er van uitgaan, al heeft Obama dat niet met zoveel woorden gezegd, dat de kleine aantallen kernwapens in de Lage Landen en Duitsland eerst voor de bijl zullen gaan, ook al omdat in deze landen het politiek draagvlak voor deze wapens nihil is geworden.

Grijze muis

Zo staat met evenveel woorden in het huidige Duitse regeerakkoord (CDU-Liberalen) dat de resterende tactische kernwapens in Duitsland moeten worden teruggestuurd. In Nederland vroeg het Parlement eind 2012 om van deze zaak een 'harde doelstelling' te maken, en vorige week stelden oud-Eerste Ministers Lubbers en Van Agt (beiden CDA) dat er - raar maar waar - anno 2013 nog steeds Amerikaanse kernwapens in Nederland liggen, en dat die voor hun part al lang hadden moeten worden teruggestuurd. Het is de eerste keer dat de aanwezigheid van de kernwapens met zoveel woorden door zo'n hoge (ex) politieke verantwoordelijken wordt toegegeven.

België is een ander paar mouwen. Hoewel zowat iedereen gewonnen is voor de terugtrekking - gaande van honderden Burgemeesters voor de Vrede, over het ruime middenveld, de publieke opinie, het Vlaams en Belgisch parlement, tot en met Dehaene-Claes-Verhofstadt-Michel in een opiniestuk in 2010 - blijft het muisstil in de Wetstraat. Leterme - toen nog Minister van Buitenlandse Zaken - was de laatste die zijn nek een beetje uitstak door positief te reageren op de Duitse plannen om ze terug te sturen. Volgens Wikileaks werd Leterme echter onmiddellijk teruggefloten door de Belgische diplomatie. Onlangs stelde een kabinetsmedewerker van Reynders in een hoorzitting in het Parlement dat als de VS de kernwapens uit Kleine Brogel komen weghalen, de Belgische regering zich niet zal verzetten. Het zou er moeten aan mankeren. Wat een passieve houding. België, grijze muis. Althans ons buitenlands beleid, al decennialang.

30 jaar geleden

Het gevolg is dat de Belgische vredesorganisaties - aan beide kanten van de taalgrens - opnieuw in actie zijn geschoten, en op zondagnamiddag 20 oktober een vredeshappening (geen betoging) organiseren in het Jubelpark om de eis kracht bij te zetten dat deze atoombommen zo snel als mogelijk moeten worden teruggestuurd. Met muziek. En hopelijk met veel volk. De vakbonden en vele middenveldorganisaties hebben reeds hun steun toegezegd. Het zal in oktober 30 jaar geleden zijn dat de grootste betoging ooit in ons land plaatsvond: 400.000 burgers tegen de raketten.

Als de burgers van dit land vinden dat de B-61 kernbommen - elk met een kracht die de Hiroshimabom zeker 10 keer overtreft - moeten verdwijnen, zullen ze best hun steentje bijdragen om van deze happening een succes te maken. Het kan het noodzakelijk duwtje in de rug zijn van onze regering om eindelijk eens de vraag te stellen aan Obama om hier effectief werk van te maken. Na de speech van vandaag in Berlijn moet dat toch wel kunnen, niet ?

(Tom Sauer is hoofddocent internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen.)

voor alle info over de campagne tegen kernwapens in België: www.timetogo.be

 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.