Image
Petitie #Act4Iraq
Foto: CIA Factbook
Petitie #Act4Iraq
Artikel
3 minuten

Onderteken de petitie die aan de Wereldgezondheidsorganisatie en het Iraakse Ministerie van Gezondheid vraagt om gegevens over aangeboren afwijkingen in Irak te publiceren. 

Ondersteun Dr Samira Alaani's petitie bij Change.org die een oproep doet naar een onafhankelijke 'peer review' evaluatie van de gegevens over de aangeboren afwijkingen in Irak.

Waarover gaat deze petitie?

De BBC1 heeft op 21 maart 2013 gemeld dat een nieuwe studie over aangeboren misvormingen in Irak mogelijk een verband zal aantonen tussen Iraakse regio's die in 2003 te lijden hadden onder hevige gewapende conflicten en de vastgestelde hogere scores van het aantal van deze ernstige gezondheidsproblemen. De studie omspande geheel Irak en werd uitgevoerd door de Wereldgezondheidsorganisatie en het Iraakse Ministerie van Gezondheid. De gegevens van deze studie zullen de rapporten van dokters en ziekenhuizen in heel Irak bevestigen, vooral dan in Fallujah, die aangegeven dat er sprake is van een ernstige gezondheidscrisis. Het is nu de hoogste tijd om deze resultaten te publiceren.

Waarom werden de bevindingen niet gepubliceerd?

Dokters en campagnevoerders vrezen dat de aard van de bevindingen de oorzaak ervan kan zijn dat de Wereldgezondheidsorganisatie en het Iraakse Gezondhiedsministerie de publicatie ervan tot nu toe voor zich uit hebben geschoven. Terwijl de internationale belangstelling voor de onderzoeksresultaten groeit, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie zijn standpunt herhaaldelijk gewijzigd, waardoor het steeds meer hindernissen voor publicatie opriep.

Wat wordt eraan gedaan?

Dr. Samira Alaani, een kinderarts van het Algemeen Ziekenhuis in Fallujah, heeft bij Change.org een petitie gestart teneinde de onderzoeksresultaten gepubliceerd te krijgen in een wetenschappelijk tijdschrift met open toegang. De petitie wordt ondersteund door verschillende NGO's die werken rond conflictpreventie en burgerbescherming.

Waarom een tijdschrift met open toegang?

Publicatie in een tijdschrift met open toegang, zoals PloS One, zou betekenen dat de onderzoeksresultaten onafhankelijk van de Wereldgezondheidsorganisatie onder de loep worden genomen en dat de publicatie minder lang op zich zal laten wachten. Deze werkwijze kan behulpzaam zijn in het opbouwen van het vertrouwen van het publiek in de gegevens en bevindingen, en kan het risico op politieke invloed van de staten die lid zijn van de Wereldgezondheidsorganisatie verminderen.

Vanwaar deze haast?

Het Iraakse volk heeft al tien jaar gewacht op internationale assistentie bij het onderzoek naar deze gezondheidsproblemen, die voor het eerst oprezen na de oorlog in de Perzische Golf in 1991. Ook met de publicatie van de genoemde gegevens zal er nog voortgezet onderzoek nodig zijn om de oorzaken van de gezondheidsproblemen te identificeren. In tussentijd zullen Iraakse vrouwen moeten leven met de wetenschap dat blootstelling aan toxische stoffen in hun leefomgeving tijdens hun zwangerschap ertoe kan leiden dat hun kinderen te kampen hebben met ernstige aandoeningen.

Wat kan jij eraan verhelpen?

De enige manier om te verzekeren dat het Iraakse volk de antwoorden krijgt die het nodig heeft, bestaat erin om mee de petitie te ondertekenen en om druk uit te oefenen op het Iraakse Ministerie van Gezondheid en op de Wereldgezondheidsorganisatie zodat het proces van 'peer review' zo openbaar en doorzichtig als mogelijk kan verlopen.

 

TEKEN DE PETITIE

Op:  www.change.org/act4iraq

 

OPROEP

Wenst u vrijwillig mee te werken met de campagne voor een wereld zonder uraniumwapens?

Contacteer dan ria.verjauw@telenet.be Onze werking in België als Belgische Coalitie Stop Uraniumwapens ondersteunt het lobby- en campagnewerk van ICBUW, een internationaal netwerk van wetenschappers en actievoerders. De campagne komt steeds handen te kort.

Voor meer informatie over onze werking in België, neem een kijkje op onze website: www.motherearth.org/du

 

Referentie:

1 BBC (21 maart 2013) Doctors in Basra report rise in birth defects; http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-21873892

Bron:

International Coalition to Ban Uranium Weapons (ICBUW): http://www.bandepleteduranium.org/en/sign-the-petition-act4iraq

Bovenstaande oproep is ook te lezen op http://motherearth.org/pages/nl/node/561 

 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.