Image
defend the defenders
Sociale bewegingen worden het zwijgen opgelegd
Persbericht
3 minuten

Samen met meer dan 50 organisaties trekken we aan de alarmbel op deze Internationale Dag van de Mensenrechten. Sociale bewegingen en mensenrechtenverdedigers worden wereldwijd bedreigd. Een tendens die al jaren bezig is, maar die verscherpt wordt door de pandemie.

Activisten zijn slachtoffer van intimidatie, pesterijen, valse beschuldigingen, onwettige arrestaties, ontvoeringen en zelfs moord. We schuiven enkele specifieke gevallen naar voor, maar wijzen ook op de situatie in België. Zo werden in november 17 syndicalisten veroordeeld, waaronder de huidige voorzitter van het ABVV omwille van het voeren van sociale actie. Samen met meer dan 50 organisaties formuleren we duidelijke eisen naar de Belgische overheid. We vragen de bescherming van sociale bewegingen en eisen dat België een coherent buitenlands beleid voert met betrekking tot de bescherming van mensenrechten. We worden bijgestaan door meer dan 300 burgers die in onderstaande video aan de actie deelnamen.

Vijf cases uit binnen- en buitenland

Bernardo Caal Xol uit Guatemala werd meer dan twee jaar geleden aangehouden in zijn geboortestreek Cobán. In die streek bouwen, onder andere, Spaanse multinationals stuwdammen die het milieu aantasten en het grondgebied verwoesten. Bovendien leiden de multinationals het water om waardoor dorpen met een watertekort kampen. Bernardo organiseerde de lokale inheemse gemeenschap en werd daarom tot 7 jaar en 4 maanden opsluiting veroordeeld.

In het nabijgelegen Honduras betekent de bescherming van het milieu een gevaar voor eigen leven. Honduras is een van de meest dodelijke landen voor milieuactivisten. Volgens Global Witness werden sinds 2010 meer dan 120 activisten vermoord, anderen zitten in de gevangenis. 8 activisten van het dorp Guapinol zitten sinds 2015 in de gevangenis omwille van hun verzet tegen twee mijnbouwbedrijven die de waterbronnen voor duizenden mensen vergiftigen.

Colombia is het gevaarlijkste land ter wereld voor syndicalisten en mensenrechtenactivisten. In oktober werd de 18-jarige vakbondsactivist en mensenrechtenverdediger Jayder Quintana vermoord. Hij was lid van de vakbond Fensuagro. Sinds de ondertekening van het vredesakkoord tussen de Colombiaanse overheid en de FARC in 2016 werden meer dan 1.000 activisten vermoord.

De Filipijnse Zara Alvarez is een gezondheids- en mensenrechtenactiviste. Op 17 augustus 2020 werd Zara op brutale wijze vermoord omwille van haar inzet in haar gemeenschap. Verschillende Belgische ngo’s hebben deze zaak aangekaart bij de Filipijnse ambassadeur. Voorlopig zonder reactie.

Thierry Bodson, de huidige voorzitter van het ABVV werd maandag 23 november samen met zestien vakbondsleden door de correctionele rechtbank van Luik veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen en boetes van 600 tot 4.800 euro voor ‘kwaadwillige belemmering van het verkeer’. Deze veroordeling is verontrustend, en is geen alleenstaand feit. Twee jaar geleden werd Antwerpse voorzitter van het ABVV Bruno Verlaeckt veroordeeld omwille van een syndicale actie in de haven van Antwerpen. De veroordeling is een gevaarlijk precedent voor iedereen die collectieve actie onderneemt en criminaliseert zo sociale bewegingen.

De organisaties vragen dat onze overheid mensenrechtenverdedigers en sociale bewegingen beschermt, om te beginnen in België en een coherent buitenlands beleid voert met betrekking tot de bescherming van mensenrechten.

U vindt onze open brief hier: https://defendthedefenders2020.wordpress.com/2020/11/19/open-brief/


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.