Image
Statement jaarlijkse meeting internationaal netwerk "No to War, No to NATO"
Beeld: No to Nato
Statement jaarlijkse meeting internationaal netwerk "No to War, No to NATO"
Artikel
2 minuten

Onderstaand statement is de vertaling van het statement geschreven op de jaarlijkse samenkomst van het internationaal newetwerk No to War - No to NATO.

Oekraïne

Het conflict in Oekraïne is gevoelig geëscaleerd door de NAVO. Tot op heden ziet de NAVO Rusland als een tegenstander en houdt deze Rusland en Vladimir Putin verantwoordelijk voor bijna alles dat gebeurt in het conflict in Oekraïne. De acties van de EU - de overeenkomst van een associatie met Oekraïne, inclusief een militair component - en de "speciale overeenkomst" tussen Oekraïne en de NAVO zijn nauwelijks de-escalerende processen evenmin als de hele Oosterse expansie van de NAVO. Bovendien is de oorlogstaal van de NAVO tegen Rusland beangstigend.

De jaarlijkse samenkomst van het internationale netwerk "No to War - No to NATO" is tegen elke vorm van militaire interventie. 

NAVO - militaire basissen in Oost-Europa

We wijzen de geplande opening van verdere militaire NAVO basissen en het inzetten van soldaten van NAVO lidstaten in Oost-Europa af, dergelijke zaken zorgen er jammer genoeg voor dat een oorlog meer waarschijnlijk wordt. In plaats van nieuwe militaire basissen te openen is net het sluiten van basissen noodzakelijk.

Bewapeningsronde

Naar de wil van Anders Fogh Rasmussen, Secretaris-Generaal van de NAVO, zou de NAVO top akkoord moeten gaan met een gecoördineerde toename van militaire uitgaven van de lidstaten. Rasmussen stelt voor dat elke lidstaat zijn uitgaven aan wapens en het leger moet verhogen tot 2% van zijn BBP. We zijn sterk tegen deze stroomversnelling in de wapenwedloop. Ontwapening en niet bewapening is aan de orde van de dag.

Tegen nieuwe NAVO response troepen

Een nieuwe 'response troep' bestaande uit 4000 soldaten die geleid zou worden door Groot-Brittannië zal worden opgericht door de NAVO. Zij zullen binnen enkele dagen ingezet kunnen worden in NAVO lidstaten in het Oosten. Wij wijzen deze snelle interventiemacht af en zien het als een nieuwe stap naar een toename van bewapening.

Raket 'verdedigings'schild - gericht tegen Rusland

Het werd in toenemende mate duidelijk dat het raket 'verdedigingsschild' van de NAVO dat op tot heden onder constructie is zal worden gericht naar Rusland. We herhalen onze eerdere kritieken aangaande het raketafweerschild. Dit wapensysteem zorgt voor een verdere escalatie van de situatie met Rusland.

Modernisering van nucleaire wapens

In plaats van ontmanteld en vernietigd te worden, worden de nucleaire arsenalen van de VS, Groot-Brittanië en Frankrijk gemoderniseerd (net zoals alle nucleaire arsenalen wereldwijd). De modernisering van nucleaire wapens zorgt voor een verdere bedreiging van de wereld.

Schaf de NAVO af!

de NAVO is een internationale militaire organisatie die continu onzekerheid in plaats van zekerheid de wereld in brengt. Discussies binnen de NAVO overeen wereldwijd (gemilitariseerd) internationaal systeem zijn niet hulpvaardig. Daarom vragen we de afschaffing van de NAVO.

Meer informatie:

http://www.no-to-nato.org/2014/09/03/statement-of-the-annual-meeting-of-the-international-network-no-to-war-no-to-nato/ 

http://www.no-to-nato.org/


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.