Artikel
Ludo De Brabander
Printvriendelijke versie
Stop de samenwerking van Belgische universiteiten met het Israëlische militaire apparaat!
Foto: Lieve Van Dijck

Stop de samenwerking van Belgische universiteiten met het Israëlische militaire apparaat!

Op 18 oktober stelden Vrede vzw en intal aan de ULB het dossier voor dat de start moet inluiden van een campagne voor een militaire embargo tegen Israël.

Op 18 oktober stelden Vrede vzw en intal aan de ULB het dossier voor dat de start moet inluiden van een campagne voor een militaire embargo tegen Israël. Daaruit blijkt dat Belgische universiteiten samenwerken in Europese onderzoeksprojecten met Israëlische defensiebedrijven of universiteiten die nauwe banden onderhouden met het Israëlisch militair industrieel complex. Zo participeren de KU Leuven, FUNDP (Facultés Universitaires, Notre-Dame de la Paix de Namur) en de Koninklijke Militaire School in onderzoeksprojecten met Elbit Systems en/of IAI, de twee grootste Israëlische defensiebedrijven.

Daarnaast werken onze universiteiten in maar liefst 85 Europese projecten samen met Israëlische academische instellingen. Israël telt 7 universiteiten die alle op de een of andere manier betrokken zijn bij de militaire bezetting van Palestina, zoals de creatie van onderzoekscentra in samenwerking met defensiebedrijven en specifieke vormingen voor soldaten of managers in de militaire industrie. Vooral Technion en de Universiteit van Tel-Aviv (UTA) zijn nauw verbonden met het Israëlische militaire apparaat. Met deze laatste werken aan Vlaamse zijde de universiteiten van Brussel (VUB), Gent (UG), Hasselt en Leuven (KUL) samen. Technion heeft samen met Elbit Systems een onderzoekscentrum opgericht voor defensieonderzoek zodat dit wapenbedrijf naar eigen zeggen haar leidende positie in de zeer competitieve defensiemarkt kan behouden. Verder heeft Technion ook onderzoeksprojecten rond onder meer onbemande vliegtuigen (de fameuze 'Drones') of luchtafweersystemen.

Door samen te werken met Israëlische defensiebedrijven of gemilitariseerde academische instellingen helpen onze universiteiten de Israëlische bezetting en kolonisatie van de Palestijnse gebieden en de daarmee gepaard gaande mensenrechtenschendingen in stand houden. Vrede vzw en intal willen dat deze vorm van samenwerking wordt stopgezet en/of dat de universiteiten een charter ondertekenen waarin ze zich engageren om nu en in de toekomst dergelijke samenwerkingsverbanden niet langer aan te gaan en dat zolang de bezetting en de mensenrechtenschendingen doorgaan.

 

steun ons

© 2020 vrede vzw - website by