Image
Tijd voor “Peace made in Europe”
Foto: European Defense Agency
Tijd voor “Peace made in Europe”
Opinie
2 minuten

Het is tijd voor defensie “made in Europe”, stelde Ivo Belet op 30 mei in DS.

 

Vervolgens hield het Europarlementslid een vurig pleidooi voor een Europees defensieproject, gebaseerd op een eigen Europees militair-industrieel complex. Met andere woorden, gewoon hetzelfde als vandaag, maar dan “Europees”.Is dit soort defensiebeleid echt wat Europa veiliger zal maken? Of de nieuwe peperdure jachtbommenwerpers nu van Amerikaanse of van Europese makelij zijn maakt weinig uit in de strijd tegen de grootste bedreigingen waarmee Europa en de wereld vandaag heeft af te rekenen. Terroristische aanslagen in Europese steden of het aantal klimaatvluchtelingen voorkom, noch bestrijd je door de Amerikaanse kernwapens in Kleine Brogel te vervangen door een Europese “force de frappe” of door massaal wapens te gaan produceren.

Angela Merkel en Emmanuel Macron gaven al aan dat de EU meer op eigen benen zal moeten leren staan en niet langer mag teren op de bondgenoot aan de andere zijde van de Atlantische Oceaan. We kunnen hen hierin volgen, maar niet in de invulling die Ivo Belet hieraan geeft. We betreuren dat het Europarlementslid defensie blijft bekijken doorheen de loop van een geweer en veiligheid uitsluitend definieert in militaire termen.

Sommige commentatoren lijken Trump gelijk te geven wanneer hij stelt dat het unfair is dat de Europese bondgenoten zoveel minder uitgeven aan militair wapentuig dan de VS. Moeten we ter compensatie voor het optrekken van onze militaire budgetten ons systeem van sociale zekerheid dan ook afbouwen tot op het niveau van dit in de VS? Net zoals een dollar kan je een euro namelijk maar een keer uitgeven.

Uit een nieuw rapport over “Climate change, migration and displacement”, dat in opdracht van Greenpeace door de Universiteit van Hamburg werd gemaakt, wordt duidelijk dat de grootste bedreigingen die op ons af komen niet door middel van modern wapentuig kunnen bestreden, laat staan voorkomen worden. Klimaatverandering en degradatie van het leefmilieu doen miljoenen mensen op de vlucht slaan en zijn een grote bron van conflict. Om deze hedendaagse bedreigingen te bekampen is er nood aan een nieuw denken over het concept defensie: van “military defence” naar “human defence” Op die manier wordt de EU echt het vredesproject dat Robert Schuman bij de oprichting in 1952 voor ogen had.

Eloi Glorieux,

Senior Peace & Disarmament Campaigner, Greenpeace Belgium.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.