Image
the atomic café
The Atomic Café
Filmvertoning

The Atomic Café is een Amerikaanse zwart-wit documentaire uit 1982, gemonteerd toen de kernwapenwedloop tussen de VS en de Sovjet-Unie in volle gang was. De productie van kernwapens werd keihard opgedreven met het oog op een Mutual Assured Destruction. De filmmakers maakten binnen deze internationale politieke context een satirische collage met beeldmateriaal en geluidsopnames van de jaren 40-50-60 uit nieuwsjournalen, officiële propagandafilms, reclamespots en Tv-uitzendingen. Zonder een klassieke verhaallijn werd de film zo gemonteerd dat de kijker een doordringend beeld krijgt van de absolute absurditeit van kernwapens.

Dit vormelijk en ideologisch bricoleren van archiefmateriaal staat in het teken van het politieke doel van de film om de betekenis van bekende beelden te doen barsten. De film doorprikt op grappige en meesterlijke wijze de overheidspropaganda van de VSA en legt de naïviteit, onwetendheid en het cynisme bloot van het militaire en politieke establishment bij de aanvang van de Koude Oorlog en confronteert de kijker met de brute kracht van het kernwapen.

Deze film wordt ingeleid door Vrede vzw.

Ticket: €6 (standaard) / €4 (reductie). Reserveer je ticket hier.

Organisatie
KASKcinema & Vrede vzw
Datum
-
Adres

KASKcinema
Godshuizenlaan 4
9000 Gent
België

Talen
Engels
Nederlands

Campagne

Nog steeds worden mens en planeet bedreigd door kernwapens. Ook in het Belgische Kleine Brogel liggen VS kernwapens die binnenkort vernieuwd worden. Hoog tijd om duidelijk te maken dat deze massavernietigingswapens hier (en elders) niet gewenst zijn.