Image
schone kleren
Dag van de Wetenschap: arbeid, (neo)kolonialisme en mensenrechten in Nederlandstalige poëzie sinds 1848
Lezing

In het najaar van 2021 verschijnt Barricadepoëzie: Lyrisch activisme sinds 1848 (Uitgeverij EPO), een essaybundel waarin literatuurwetenschappers en dichters onderzoeken hoe Nederlandstalige poëzie zich verhoudt tot activisme en politieke bewegingen—zowel vroeger als nu.

Op de “Dag van de Wetenschap” presenteert medesamensteller Kornee van der Haven de bundel aan het publiek. De nadruk zal liggen op dichters die met hun lyriek gevochten hebben voor de rechten van arbeiders en de verbetering van arbeidsomstandigheden in het bijzonder, zowel in de Lage Landen als elders in de wereld.

Sarah Adams bespreekt hoe de antikoloniale poëzie van Anton de Kom (1898-1945) kadert binnen het verzet tegen de diepgaande en wijdverspreide ravage die het kapitalistische systeem aanricht bij de globale arbeidersklasse en Dominique de Groen vertelt over haar werk Shop Girl (2017), een dichtbundel die is ontstaan in de kelders van Primark en als dusdanig moderne vormen van (contract)uitbuiting verkent. Mensenrechtenschendingen in de kledingindustrie vormen hierin een belangrijk thema.

Daarna gaat De Groen in gesprek met Olga Van Genechten, die in haar winkel Supergoods de strijd aanbindt met fast fashion door enkel in zee te gaan met ethisch verantwoorde producenten en labels.

Inschrijven kan via de website van dag van de wetenschap.

Organisatie
UGent
Datum
-
Adres

Ons Huis, Fernandezzaal
Vrijdagsmarkt 15
9000 Gent
België

Talen
Nederlands