Image
Qatar
Docu: Qatar aan de Schelde
Filmvertoning

Terwijl de ogen van de wereld zich richten op de mensenrechtenschendingen in Qatar, moeten we ook durven in eigen boezem kijken. Qatar aan de Schelde is een korte documentaire (26min) over de arbeiders die werden uitgebuit op een werf van Chemiereus Borealis in de Antwerpse haven, en hoe ze samen de strijd aangingen om hun rechten op te eisen.

Het verhaal

Deze zomer kwam een enorme zaak van mensenhandel en economische uitbuiting aan het licht, op een werf van chemiereus Borealis in de haven van Antwerpen. 174 slachtoffers meldden zich aan. Volgens de Belgische wet moesten zij meteen in bescherming worden genomen. Maar twee maanden na het uitbreken van deze zaak, was er nog altijd geen hulp voor de meeste slachtoffers.

Hoe is dit kunnen gebeuren? ‘Qatar aan de Schelde’ volgt de groep Bengaalse en Turkse arbeiders tijdens hun strijd om erkenning en stelt vragen over de verantwoordelijkheid van bedrijven die hun werk outsourcen via onderaannemingen.

Met de medewerking van

Met getuigenissen van de arbeiders en bijdragen van Luc Cortebeeck – Internationale arbeidsorganisatie, Jan Buelens en Mieke Van Laer – advocaten van de arbeiders en David Vanturnhout – de journalist die de zaak aan het licht bracht.

Kijk mee naar de online première

‘Qatar aan de Schelde’ wordt voorgesteld op 12 december 2022 via een online première in samenwerking met vele partners. Schrijf je in om de première niet te missen

Organisatie
Docwerkers
Datum
-
Adres

België

Talen
Nederlands
Taaliconen
Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen. Meer info.
Toegankelijkheid
De locatie is rolstoeltoegankelijk.