Image
Born refugee
Expo Born refugee – A Rohingya story
Tentoonstelling

De nieuwe expo in CC De Factorij is brandend actueel én fotografisch van topniveau. Dat Turjoy Chowdhury (Bangladesh) begaan is met mensenrechten én kind aan huis is bij National Geographic Magazine is duidelijk te zien in zijn expo Born Refugee. Gratis te bezoeken vanaf 19 april 2021.

De Rohingya zijn een islamitische etnische minderheid in het hoofdzakelijk boeddhistische land Myanmar. Deze bevolkingsgroep wordt in Myanmar al decennialang gediscrimineerd en onderdrukt, met als dieptepunt een militaire actie in 2017 die een vluchtelingenstroom van meer dan 750 000 mensen op gang bracht, voornamelijk naar buurlanden Bangladesh en India.

De Bengaalse fotograaf Turjoy Chowdhury portretteert deze mensen op de vlucht in pure, kleurrijke en van drama ontheven beelden. Hij toont ook pasgeboren baby’s, onschuldige slachtoffers van een conflict. In een interview met de fotograaf in de Randkrant zegt hij daarover: “Ik wilde de baby’s niet portretteren als vluchtelingen, maar zoals eender welke andere baby, want dat zou ons perspectief moeten zijn op die mensen.”

De huidige situatie in Myanmar

Op 1 februari ’21 werd een coup gepleegd in Myanmar. Het leger greep de macht en regeringsleider Aung San Suu Kyi werd afgezet. Dagelijks komen duizenden Myanmarezen de straat op voor democratie. Het geweld tegen de demonstranten escaleert en er wordt met scherp op de vreedzaam protesterende burgers geschoten.

Het vreedzame verzet van Aung San Suu Kyi leverde haar in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede op. In 2015 werd ze het eerste democratisch verkozen staatshoofd na jarenlange dictatuur. Toch is ze internationaal een omstreden figuur. Bij de militaire actie tegen de Rohingya koos zij namelijk de kant van het leger.

De fotograaf

Turjoy Chowdhury is een internationaal gerenommeerde documentaire fotograaf uit Bangladesh. Chowdhury focust op thema’s als oorlog en conflict, geopolitiek, sociale kwesties en mensenrechten. Momenteel is hij fotograaf bij o.a. National Geographic Magazine. Zijn werk werd reeds gepubliceerd in The Guardian, Time Magazine, The Sunday Times, The Wall Street Journal, The Huffington Post etc. Een van zijn foto’s won de tweede prijs bij de UNICEF Photo of the Year-wedstrijd in 2018. Daarnaast werkt hij ook samen met verschillende mensenrechtenorganisaties. 

Meer info

Expo Born refugee – A Rohingya story
CC De Factorij – Willem Lambertstraat 10a, 1930 Zaventem
Van 19 april t.e.m. 30 oktober ’21 — gesloten van 10 juli t.e.m. 15 augustus (zomersluiting cc)
Openingsuren: ma t.e.m. vr 10 tot 17u, wo 10 tot 18u en za 12 tot 18u
Gratis, op voorhand reserveren is niet nodig
Meer info op www.ccdefactorij.be 

Organisatie
CC De Factorij
Datum
-
Adres

CC De Factorij
Willem Lambertstraat 10a
1930 Zaventem
België