Image
Ludo De Brabander
Hoe kunnen we oorlog vermijden?
Lezing

Hoe? Heb jij een gezonde dorst naar kennis? Ben je nieuwsgiering van aard? Stel je dingen vaak in vraag?

Ha! Welkom op deze lezing, opgebouwd rond een hoe-vraag. Deze expert ter zake vertelt - in een gemoedelijke sfeer - over zijn werk en passie.

Volgens het jongste jaarboek van Zweedse onderzoekscentrum SIPRI zijn er momenteel nog circa 39 oorlogen in de wereld. Wie dacht dat de internationale spanningen na Trump zouden voorbij zijn, heeft het mis. Vooral de spanningen in en rond China, Rusland, islamitisch Klein-Azië, het Midden-Oosten en Sub-Sahara Afrika lijken nog toe te nemen. Vele zijn in deze geglobaliseerde wereld internationaal gekleurd. Met alle gevolgen van dien: ontelbare slachtoffers, verhoogde migratie, toenemende armoede, dictatoriale bewinden, verhoogde wapenproductie en toenemende onveiligheid. En Europa blijkt nog maar eens er verdeeld bij te staan kijken.
De vraag is dus hoe we midden deze geopolitieke en economische tegenstellingen, midden dramatische klimaatveranderingen en in de naweeën van de pandemie oorlog kunnen vermijden.

Op deze vraag geeft Ludo De Brabander een uitdagend antwoord. Ludo De Brabander is woordvoerder van Vrede vzw (Gent) en schrijft columns in Knack, Uitpers, De Wereld Morgen en MO. Hij was lector aan de Arteveldehogeschool voor de vakken Noord-Zuid-beleid en Duurzame Ontwikkeling. Als Midden-Oostenreiziger komt hij op voor de Palestijnse en Koerdische rechten. Hij publiceerde Als de NAVO de passie preekt (2009), Oorlog zonder grenzen (2016), Het Koerdisch Utopia (2018) en Weg van oorlog – Over militarisme en antimilitarisme (2019).

Alle info en tickets vind je hier.

Organisatie
CC De Schakel
Datum
-
Adres

CC De Schakel
Schakelstraat 8
8790 Waregem
België

Talen
Nederlands
Taaliconen
Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed. Meer info.
Toegankelijkheid
De locatie is rolstoeltoegankelijk.