Image
nationale actie
Nationale Actie Kleine Brogel
Actie

België biedt al 60 jaar onderdak aan VS-kernbommen in Kleine Brogel, zondere enig democratisch debat. Officieel is ons land een niet-kernwapenstaat, maar we bewaren wel kernwapens die we met eigen gevechtsvliegtuigen moeten inzetten als daartoe beslist wordt. Het wordt hoog tijd dat we onze beleidsmakers duidelijk maken dat we geen kernbommen willen in België!

Op 21 april organiseert Vrede vzw, samen met de Belgische Coalitie tegen Kernwapens, een nationale actie tegen de komst van nieuwe kernwapens op de militaire vliegbasis Kleine Brogel. Op dit moment liggen er nog nucleaire B61-bommen opgeslagen van het VS-leger, maar de Verenigde Staten heeft plannen om deze verouderde kernwapens in de nabije toekomst te vervangen door hun gemoderniseerde variant, de B61-12.

Het streven naar mondiale vrede begint met ontwapening. Daarom willen we samen met onze partnerorganisaties een krachtig statement maken tegen de komst van deze nieuwe vernietigingswapens in Kleine Brogel in het streven naar een wereld vrij van kernwapens. Onze missie begint met de ontwapening van het Belgische grondgebied als eerste doel. We eisen een verbod op de modernisering van de verouderde kernbommen en een terugtrekking van de wapens die momenteel nog opgeslagen liggen in de vliegbasis. Op deze manier willen we als coalitie en België een voortrekkersrol spelen in de wereldwijde ontmanteling van kernwapens.

Iedereen die zich betrokken voelt en een impact wil hebben op het Belgische beleid met betrekking tot kernwapens, is van harte welkom om deel te nemen aan de actie. 

Laat samen met ons je stem horen voor een veiligere en vreedzamere wereld. Zo kunnen we het verschil maken en streven naar een veilige toekomst voor iedereen zonder de dreiging van kernwapens.

Praktisch:
• Waar? Kleine Brogel, bij de luchtmachtbasis
• Wanneer? 21 april 2024, om 12u

Concrete informatie over de invulling van de dag volgt later!

Organisatie
Belgische Coalitie tegen Kernwapens
Datum
-
Adres

Militaire Vliegbasis Kleine Brogel
Onze-Lieve-Vrouwlaan 99
3990 Peer
België

Campagne

Nog steeds worden mens en planeet bedreigd door kernwapens. Ook in het Belgische Kleine Brogel liggen VS kernwapens die binnenkort vernieuwd worden. Hoog tijd om duidelijk te maken dat deze massavernietigingswapens hier (en elders) niet gewenst zijn.