Image
Webinar Oekraïne
Oekraïne: Obstakels voor vrede
Webinar

De catastrofale gevolgen van de oorlog in Oekraïne laten weinigen onberoerd. Vele mensen vragen zich ook af hoe we nog uit deze spiraal van geweld kunnen raken. Het Vlaams Vredesinstituut wil een onderbouwde bijdrage leveren aan deze broodnodige denkoefening. Dat doen we door tijdens een toegankelijk webinar de blik op de lange termijn te richten en een aantal obstakels in beeld te brengen die duurzame vrede in Oekraïne in de weg staan.

De geïnteresseerde luisteraar krijgt allereerst meer inzicht in de geopolitieke context van het Oekraïense conflict en in het moeilijke onderhandelingsproces. Experts gaan vervolgens ook aan de slag met de vraag hoe de Europese veiligheidsstructuur, vijandbeelden en oorlogstrauma’s en de massale aanwezigheid van wapens de kansen op duurzame vrede beïnvloeden.

Tenslotte blikken we vooruit; Welke prioritaire stappen zijn in deze fase van het conflict nodig om het vredesproces op gang te trekken? Tussendoor krijgt het publiek ook de kans om vragen te stellen.

Programma

dinsdag 31 mei 2022 (12u00 – 13u00)

  • 12u00-12u02: Welkom
  • 12u02–12u12: Inleiding: Stand van het conflict & hinderpalen voor een onderhandelde oplossing - dr. Laurien Crump (Universiteit Utrecht)
  • 12u12–12u22: De Europese veiligheidsarchitectuur & duurzame vrede – Ludo De Brabander (Vrede VZW )
  • 12u22-12u32: Wapens & duurzame vrede - Nils Duquet (Vlaams Vredesinstituut)
  • 12u32-12u42: Vijandbeelden, oorlogstrauma’s & duurzame vrede – Heleen Touquet (Universiteit Antwerpen)
  • 12u42-13u00: Vragen van het publiek & stappen vooruit in het vredesproces: afsluitende bemerkingen van het volledige panel

Het webinar is gratis te volgen via Zoom, maar registreren is wel verplicht.

Organisatie
Het Vlaams Vredesinstituut
Datum
-
Adres

België