Image
regularisatie
Gentse solidariteitsactie met de hongerstakers op 09/07/2021. Foto door SVM
Sammy Mahdi, hoort u ons?
Artikel
3 minuten

Op vrijdag 9 juli verzamelden we met een tweehonderdtal activisten onder de Stadshal in Gent om onze solidariteit te betuigen met de mensen zonder papieren die momenteel in hongerstaking zijn in Brussel, en om het onmenselijk asiel- en migratiebeleid in België aan de kaak te stellen.

De hongerstaking wordt door de ‘Union des Sans-Papiers pour la Régularisation’ (USPR) gezien als een laatste redmiddel. Ze eisen de regularisatie van mensen zonder papieren op basis van duidelijke en objectieve criteria en de oprichting van een onafhankelijke regularisatiecommissie.

Sinds begin dit jaar bezet de USPR de Brusselse Begijnhofkerk en een aantal lokalen van de VUB en de ULB. Hun maandenlange acties leverden evenwel geen resultaat op en ook hun verzoek tot onderhandelingen met de regering bleef onbeantwoord. Daarom besloten 475 mensen zonder papieren op 23 mei om in hongerstaking te gaan.

"De hongerstaking houdt ondertussen meer dan 50 dagen stand. Ambulances komen en gaan."

“De hongerstaking houdt ondertussen meer dan 50 dagen stand en de mentale en fysieke gezondheid van de actievoerders gaat drastisch achteruit. Sommigen verliezen tot wel 40% van hun lichaamsgewicht. Ambulances komen en gaan. De hongerstakers verkeren in levensgevaar”, zo getuigde een vrijwilliger van Dokters van de Wereld tijdens de solidariteitsactie in Gent.

Een structureel probleem

In België zijn er meer dan 150.000 mensen zonder papieren. Ze bevinden zich in een uitzichtloze situatie. De hongerstaking is een extreme daad van verzet die de nodige schijnwerpers werpt op het falende asiel- en migratiebeleid, en op het structurele probleem van economische uitbuiting van mensen zonder papieren.

Er zijn allerlei redenen waarom mensen in de informaliteit belanden. Sommigen migreren ‘illegaal’ naar België (d.w.z. in strijd met de geldende immigratiewetten) om aan de armoede te ontsnappen, op zoek naar een beter leven, op zoek naar werk. Ze kunnen echter niet legaal tewerkgesteld worden op de arbeidsmarkt. Ze zijn daardoor kwetsbaar voor uitbuiting, werken aan hongerlonen en hebben geen recht op ziekteverzekering of pensioen. Vaak koesteren ze de hoop dat er meer kans is op een wettig verblijf nadat ze een aantal jaren in België hebben gewerkt.

Anderen zijn hun verblijfsvergunning op een of andere manier verloren (een asielaanvraag wordt afgewezen, een arbeidsvergunning wordt niet verlengd, een relatie loopt stuk, …). De meesten onder hen wonen en werken al vele jaren, soms zelfs decennia in België. Terugkeer is voor hen geen optie.

Regularisatie is een essentiële voorwaarde om de basisrechten van alle personen die in België leven te respecteren. We vragen de regering om dringend gehoor te geven aan de eisen van de USPR en werk te maken van een humane en duurzame oplossing voor de hongerstakers én mensen zonder papieren in het algemeen.

Solidariteit in Gent

In Gent hebben activisten in solidariteit met de hongerstakers het UFO-gebouw van de universiteit bezet om de eisen van de USPR kracht bij te zetten en om de problematiek ook in Vlaanderen onder de aandacht te brengen. In het UFO creëren ze een plaats voor verzet, dialoog en studie.

Op donderdag 15 juli om 19u organiseren de activisten er een kunsttentoonstelling die de individuele en collectieve strijd van mensen zonder papieren in beeld brengt. De dag nadien vertonen ze om 19u30 de documentaire ‘Nous, les domestiques modernes’ gevolgd door een nagesprek. Op zaterdag 17 juli organiseren ze in Gent een fietsmanifestatie die om 14u vertrekt aan het Maria-Hendrikaplein. De fietstocht eindigt aan het UFO, waar je de bezetting kan bezoeken en in gesprek kan gaan met de activisten.

Het fotoverslag van de solidariteitsactie in Gent kan je hier bekijken.


Iets fout of onduidelijk gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.