Vanunu krijgt na vrijlating harde beperkingen opgelegd

Vanunu krijgt na vrijlating harde beperkingen opgelegd
Artikel
2 minuten

Volgens de krant Yediot Ahronot (15 april 2004) heeft Mordechai Vanunu een document gekregen van veiligheidsagenten met een volledige beschrijving van de beperkingen die hem na zijn vrijlating zullen worden opgelegd.

Volgens de krant Yediot Ahronot (15 april 2004) heeft Mordechai Vanunu een document gekregen van veiligheidsagenten met een volledige beschrijving van de beperkingen die hem na zijn vrijlating zullen worden opgelegd.

Vanunu vertelde aan zijn broer dat hij het land voor een periode van 12 maanden niet mag verlaten. Daarna zal dit verbod worden herbekeken. Hij mag ook geen mensen ontmoeten van vreemde nationaliteit en niet spreken met de buitenlandse pers. Daarenboven mag hij zich niet begeven in de buurt van lucht- of zeehavens en buitenlandse ambassades. Het bezit van een mobiele telefoon is eveneens verboden. Ook internet behoort tot het taboe. Vanunu zal de politie 24 uur op voorhand informeren als hij zich van de ene stad naar de andere wil begeven.

Voor familie en vrienden en alle mensen in de wereld die al jaren campagne voeren voor de vrijlating van Mordechai Vanunu is dat een shock. Zijn adoptiemoeder, Mary Eoloff zei: "Dit is een vernietigende beslissing voor Mordechai"ン. Zij en haar man Nicholas droomden ervan om met hem het land zo vlug mogelijk te verlaten voor de start van een nieuw leven.

Vanunu zelf zei: "ik kan niet geloven wat zij mijn leven willen aandoen nadat ik 18 jaar in de gevangenis doorbracht"

Algemeen Procureur Menachem Mazuz stelde eerder dit jaar al voor de parlementaire Commissie justitiecommissie dat de vrijlating van Mordechai Vanunu "een betekenisvol gevaar zal opleveren voor de staatsveiligheidveiligheid"ン. Volgens Mazuz en anderen bezit Vanunu nog altijd gevoelig materiaal over Irsaëls nucleaire capaciteit omdat hij gedurende 10 maanden op een uiterst gevoelige positie in de nucleaire faciliteit Dimona heeft gewerkt.

In regeringskringen werd aanvankelijk voorgesteld om Vanunu onder huisarrest te plaatsen. Mazuz toont zich daar geen voorstander van. Het voorstel om beperkingen op te leggen aan Vanunu is door Mazuz voorgesteld, die de aard van de beperkingen evenwel nog niet officieel heeft bekend gemaakt.

Hoe gevoleig Vanunu ligt blijkt ook uit uitspraken van een ex-Mossad baas (de Israëlische geheime dienst) die in een Reuters bericht (5/02/2004) toegaf dat er overwogen werd om Vanunu te vermoorden. Hij stelt dat Vanunu na zijn vrijlating 'de mond moet worden gesnoerd'.

Ludo De Brabander

U kan Vanunu steunen door een oproep te tekenen die gericht is aan de Israëlische overheid met de vraag om geen restricties aan zijn vrijlating te verbinden. Zie Vanunu oproep

 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.


Source URL: https://vrede.be/nieuws/vanunu-krijgt-na-vrijlating-harde-beperkingen-opgelegd