Op 19 januari 2022 publiceert ICAN/PAX for Peace Nederland een nieuw rapport naar de investeringen van financiële instellingen in kernwapenproductie: Rejecting Risk. Ditmaal ligt de focus op het veranderende beleid van financiële instellingen. In navolging van het VN-Kernwapenverbodsverdrag (TPNW), dat ondubbelzinnig kernwapens verbiedt en dat net 1 jaar (22/01/2021) van kracht is, stellen meer en meer financiële instellingen hun beleid bij, ook in België.
Wereldwijd hanteren nu meer dan 100 financiële instellingen een beleid dat investeringen in kernwapenproductie beperkt of verbiedt.
Wereldwijd hanteren nu meer dan 100 financiële instellingen een beleid dat investeringen in kernwapenproductie beperkt of verbiedt. 59 financiële instellingen hebben een allesomvattend beleid, 42 instellingen hebben weliswaar een beleid, maar dat blijkt in de praktijk dikwijls nog niet sluitend te zijn.
Deze trend wijst op een veranderende norm: het is echt niet ok om te investeren in existentiële bedreigingen voor mens en planeet zoals fossiele energie en kernwapens.
De Belgische grootbank KBC vormt op vlak van uitsluiting van kernwapens een voorbeeld voor de financiële sector. KBC hanteert een allesomvattend beleid voor al haar financiële diensten en producten, sluit alle vormen van kernwapenproductie overal ter wereld uit, en heeft bovendien een publiek transparant beleid. KBC kreeg in het verleden nog actievoerders over de vloer omwille van investeringen in SERCO, een bedrijf dat instond voor de productie en onderhoud van de Britse kernwapens. Uit het nieuwste rapport blijkt dat het beleid van KBC echt sluitend is en de bank geen enkele investering meer heeft in kernwapenproductie.
Triodos, de Nederlandse bank die ook actief is in België, heeft ook een sluitend beleid en geen enkele investering in kernwapens. Triodos steunt actief het verbod op kernwapens. Ook vdk-bank geeft publieke steun aan de strijd tegen kernwapens. Vdk-bank heeft geen investeringen in kernwapenproductie en sluit in principe alle wapeninvesteringen uit, maar heeft wel nog wat werk aan het uitwerken van een allesomvattend beleid.
Niet alle banken actief in België doen het echter zo goed. In het rapport Don't Bank on the Bomb (eind 2021) kwamen wereldwijde investeringen van financiële instellingen in kernwapenproducenten aan het licht. De grootbanken actief in ons land, Deutsche Bank (14 miljard dollar), BNP Paribas (12,34 miljard dollar) en ING (730 miljoen dollar), stellen samen meer dan 27 miljard dollar ter beschikking voor kernwapenproductie!
KBC bewijst dat het mogelijk is om als grootbank ondubbelzinnig komaf te maken met de investeringen in kernwapenproductie.
KBC bewijst dat het mogelijk is om als grootbank ondubbelzinnig komaf te maken met de investeringen in kernwapenproductie. KBC kondigde in 2018 een strenger beleid aan, daarbij verwijzend naar het kernwapenverbodsverdrag (TPNW) dat toen nog in de steigers stond. Dit nieuwe beleid werpt duidelijk zijn vruchten af. KBC mag gefeliciteerd worden voor deze doortastende aanpak en kan als voorbeeld dienen voor de andere (groot)banken én onze Belgische regering.
Want het is frappant dat KBC rekening houdt met het nieuwe verbodsverdrag, terwijl onze Belgische regering blijft weigeren om dit verdrag te ondertekenen, of om het zelf maar te verwelkomen.
Maar er dient zich een nieuwe kans aan voor onze regering: België kan net zoals Duitsland en Noorwegen deelnemen als waarnemer aan de eerste bijeenkomst van de landen die het TPNW getekend hebben, in maart 2022.