Activiteit

datum 
vr 09 okt 2020 tot zo 11 okt 2020
Uur 
18u00
plaats 
Lille Dorp 35
Neerpelt 3910
BE
wie 
Vrede vzw, NoNukes.be
Vormingsweekend || Kernwapens: gewapend met kennis

Vormingsweekend || Kernwapens: gewapend met kennis

100 seconden voor twaalf. Nog nooit stond de 'Doomsday Clock', een symbool dat de waarschijnlijkheid van een door de mens veroorzaakte wereldwijde ramp uitbeeldt, zo dicht bij middernacht. Meer en meer wordt gevreesd voor het gebruik van nucleaire wapens. We herdenken in 2020 75 jaar Hiroshima - Nagasaki, hoog tijd om kernwapens te verbieden! Ook in België.

Niets doen is geen optie meer. Daarom organiseren we in samenwerking met NoNukes.be van 9 tot en met 11 oktober een vormingsweekend waarbij we zullen stilstaan bij de vernietigingskracht van een atoomwapen, de impact van kernwapens op ons milieu en de huidige internationale kernwapentoestand. We blijven niet bij de pakken zitten maar leggen de koppen samen en zetten onze verontwaardiging om in actie.

Als afsluiter van het weekend laten we van ons horen in een heuse fietstocht rond de luchtmachtbasis van Kleine Brogel (waar nog steeds een 20-tal kernwapens gestationeerd staan).

100 seconden = 100 kansen om van koers te veranderen!

Sprekers

Tom Sauer is professor internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen. Voordien was hij 2 jaar verbonden aan Harvard University. Hij specialiseert zich in internationale veiligheidsvraagstukken en volgt het kernwapendebat op de voet.

Eloi Glorieux is een voormalig Belgisch politicus en werkte als Nuclear & Disarmament campaigner en energiedeskundige voor Greenpeace.

Programma

Vrijdag

- Introductie van het weekend en inleidende basisinformatie
- Kennismakingsmoment

Zaterdag

- Lezing Tom Sauer: Belgisch nucleair defensiebeleid en de internationale context
- Lezing Eloi Glorieux: kernwapens en de impact op ons milieu
- Workshop actievoeren: hoe zetten we verontwaardiging om in actie
- Brainstormsessie: samen nadenken over concrete acties voor de toekomst
- Film rond het thema kernwapens

Zondag

- Fietsen versieren + fietsactie in Kleine Brogel

Praktisch

Datum: 9 - 10 - 11 oktober 2020
Locatie: Lille Dorp 35, 3910 Neerpelt
Kostprijs: €15 (2 overnachtingen + catering, vervoersonkosten niet inbegrepen)
Op onze verblijfplaats zijn géén bedden aanwezig. Het is de bedoeling dat je je eigen matje/slaapzak/kussen etc. meebrengt!

Iets voor jou? Schrijf je hier in voor ons vormingsweekend en werk samen met ons aan een kernwapenvrije wereld! (Plaatsen zijn beperkt)

© 2020 vrede vzw - website by