Activiteit

datum 
do 06 mei 2021
Uur 
19u00
wie 
Imara
WEBINAR || Arabische Lente

WEBINAR || Arabische Lente

Wees welkom op het eerste panelgesprek van Imara omtrent de Arabische Lente op donderdag 6 mei om 19 uur! Voor degene die meteen dachten "Hmm Arabische lente, wat was dat nu ook alweer?" volgt een enorm beknopte samenvatting. 

Sinds het begin van het vorige decennium kreeg een groot deel van de Arabische Wereld te maken met een golf van protesten, regime-veranderingen, burgeropstanden en zelfs gewapende conflicten. Hoewel deze opschudding verschillende oorzaken kent, kunnen we vaststellen dat de zelfverbranding van de Tunesische Mohamed Bouazizi de druppel was die de emmer deed overlopen. Al snel werd zijn heroïsche daad als martelaarschap erkend en trok de Tunesische bevolking de straten op, met als gevolg dat andere Arabische landen geïnspireerd werden door hun succes. De meeste landen kregen te maken met nadelige gevolgen. Sommige resulteerden uiteindelijk in een burgeroorlog waardoor grootmachten zich genoodzaakt voelden om in te grijpen. Vandaag zijn deze gevolgen nog steeds voelbaar en wordt de Arabische Lente op zichzelf als oorzaak van een reeks tragische gebeurtenissen beschouwd.

Sprekers

Als moderator van dit panelgesprek verwelkomen we Ludo De Brabander, woordvoerder van Vrede Vzw en schrijver van verschillende publicaties omtrent vredeskwesties, militarisering en bewapening in het Midden-Oosten. 
De eerste spreker is Sami Zemni, professor verbonden aan de vakgroep Conflict & Development Studies en daarnaast ook coördinator van de Middle East and North Africa Research Group. 
Aan de andere kant van de virtuele tafel bevindt zich Drs. Paul Aerts, Midden-Oostendeskundige en docent internationale betrekkingen (met pensioen, gastaanstelling) verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Aarzel zeker niet om dit boeiend gesprek bij te wonen en schrijf je in via deze link: http://bit.ly/ArabischeLente

 

© 2021 vrede vzw - website by