131 steden en gemeenten vragen kernwapenvrij België op Internationale Dag van de Vrede (21/09)

Image
vredesvlag

De vredesvlag wappert aan het gemeentehuis van Lede ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Vrede.

131 steden en gemeenten vragen kernwapenvrij België op Internationale Dag van de Vrede (21/09)
Actieverslag
2 minuten

131 steden en gemeenten hangen vandaag, op de Internationale Dag van de Vrede, de vredesvlag en steunen de oproep voor een kernwapenvrij België in een kernwapenvrije wereld.

De Verenigde Naties riepen 40 jaar geleden 21 september uit tot Internationale Dag van de Vrede om ‘de idealen van vrede te promoten’. In België roept de vredesbeweging steden en gemeenten, scholen en burgers op om dat zichtbaar te maken met een wapperende vredesvlag. Omdat de internationale spanningen gevaarlijke proporties hebben aangenomen, koppelen we die dag opnieuw aan een oproep tot kernontwapening, met bijzondere aandacht voor het nieuwe VN-verdrag inzake het Verbod op Kernwapens (TPNW) dat in januari in werking trad. In België tekenden 108 burgemeesters de afgelopen jaren ook het ICAN Cities Appeal waarin ze hun steun uitdrukken voor een kernwapenverbod en de regering oproepen om toe te treden tot het TPNW.

Wereldwijd staan nog steeds méér dan 13.000 kernwapens opgesteld. Ze vormen een onaanvaardbare bedreiging voor mens en planeet. In een context van toenemende economische en geostrategische wedijver tussen grootmachten, spelen kernwapens opnieuw een prominentere rol. Kernwapenmachten investeerden in 2020 samen een recordbedrag van 72,6 miljard dollar in hun kernwapenarsenalen en verzaken zo aan hun verplichtingen tot kernontwapening zoals bepaald in het non-proliferatieverdrag. Zo kondigde het Verenigd Koninkrijk in maart 2021 aan zijn arsenaal uit te breiden naar 260 kernkoppen en testte Frankrijk in april 2021 nieuwe kernraketten.

In België worden de huidige kernbommen vervangen door moderne B61-12 kernbommen. Dat gebeurt in het geheim, zonder democratisch debat of instemming. Dat is onaanvaardbaar.

De internationale vredesdag vormt de aftrap voor een week van Europese acties die eindigen met een fietsactie – Bikes not Bombs - naar de luchtmachtbasis in Kleine-Brogel op zondag 26 september, de Internationale Dag voor de Afschaffing van Kernwapens van de VN. Vele tientallen fietsers zullen de boodschap van kernontwapening kracht bijzetten door vanuit Kiewit (in de buurt van Hasselt – vertrek 9u30) naar de luchtmachtbasis in Kleine-Brogel te fietsen, waar de kernbommen staan opgesteld. Aan het eind van de fietsactie vindt een picknick plaats met toespraken gevolgd door een mensenketting aan de omheining van de basis in de Herenwijerstraat.

De Europese vredesbeweging heeft zich verenigd in de campagne Nuke Free Europe en september tot actiemaand uitgeroepen met acties in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Meer info:

Bedankt aan alle deelnemende steden en gemeenten!


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Campagne

21 september is door de VN uitgeroepen tot Internationale Dag voor de Vrede. Vrede vzw roept al enkele jaren op om die dag zichtbaar te maken door de vredesvlag uit te hangen.

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.


Source URL: https://vrede.be/nieuws/131-steden-en-gemeenten-vragen-kernwapenvrij-belgie-op-internationale-dag-van-de-vrede-2109