Herbekijk de Vredesacademie II

Image
Vredesacademie #1

Vrede vzw

Herbekijk de Vredesacademie II
Actieverslag
3 minuten

Op 14, 21 en 28 maart ging de tweede editie van de ‘Vredesacademie’ door. Drie sprekers, Deniz Agbaba, Ludo De Brabander en Hilt Teuwen, brachten het verhaal van de bevrijdingsstrijd van respectievelijk de Koerden, de Palestijnen en de Sahrawi.

Na een succesvolle eerste Vredesacademie in november -een drieluik over militarisme, conflict en veiligheid- prikten we meteen de tweede editie op onze jaarplanning voor 2023. Tijdens deze Vredesacademie in maart konden geïnteresseerden opnieuw gratis drie dinsdagavonden op rij les volgen, dit keer over de bevrijdingsstrijd van drie verschillende volkeren: de Koerden, de Palestijnen en de Sahrawi.

Deniz Agbaba, bestuurslid van Vrede vzw en activiste, beet de spits af met een lezing over de Koerdische kwestie. Ze besprak de situatie van de Koerden in de vier landen waar ze leven, Iran, Irak, Turkije en Syrië. Agbaba schonk extra aandacht aan het standpunt van de Koerdische vrouw en gaf daarom heel wat mee over ‘jineologie’: het idee dat de bevrijding van de vrouw zal zorgen voor de bevrijding van de samenleving. Koerdische vrouwen uit elke regio grijpen terug naar deze premisse. Zo komt ook de ondertussen wereldberoemde slogan ‘Jin, Jiyan, Azadî’ (Vrouw, Leven, Vrijheid) voort uit de jineologie. Herbekijk hier de les van Deniz Agbaba over de Koerdische kwestie door de ogen van de Koerdische vrouw.

De week erop had Ludo De Brabander, woordvoerder van Vrede vzw, het over de Palestijnse bevrijdingsstrijd. De presentatie startte met wat basisinfo: een korte historische schets met landkaarten die de steeds uitdijende Israëlische kolonisatie weergeven. Vervolgens ging De Brabander dieper in op de huidige stand van zaken, de wrede onderdrukking die Israël handhaaft tegenover het Palestijnse volk, en de manier waarop de Palestijnen overleven en zich verzetten tegen de omstandigheden. Ten slotte zagen we welke diplomatieke en financiële belangen ervoor zorgen dat Israël zijn apartheidsstaat straffeloos kan blijven handhaven. Herbekijk hier de les van Ludo De Brabander over de Palestijnen en de Israëlische kolonisatie.

In de derde en laatste les deelde Hilt Teuwen, actief bij het Belgisch Comité voor Steun aan het Sahrawi-Volk, haar kennis over de door Marokko bezette Westelijke Sahara. Teuwen is al sinds 1986 betrokken bij de strijd van de Sahrawi voor zelfbeschikking. Ze werkte in de vluchtelingenkampen in Algerije en was getuige van de situatie in de bezette Westelijke Sahara. Na een korte historische inleiding, ging ze dieper in op de huidige stand van zaken. Hoewel er consensus is binnen de VN over het recht op zelfbeschikking van de Sahrawi, blijft het langverwachte referendum daarover uit. Precies zoals in Palestina, zien we dat de betrokken partijen economische belangen boven mensenrechten stellen. Herbekijk hier de les van Hilt Teuwen over de Sahrawi en hun bevrijdingsstrijd.

We mochten elke les zo’n 30-tal mensen ontvangen in de Studio. Achteraf kreeg het publiek de kans om in gesprek te gaan met de sprekers, meer info te verzamelen aan ons Vrede-standje, en na te praten aan de bar. Bekijk hieronder de foto’s van de tweede editie van de Vredesacademie.
 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.


Source URL: https://vrede.be/nieuws/herbekijk-de-vredesacademie-ii