Zoals in Libië?

Image
Zoals in Libië?
Beeld: TUBS via Wikipedia Commons
Zoals in Libië?
Artikel
3 minuten

Qatar is een soort absolute monarchie zonder democratische instellingen. In brede kringen is Qatar vooral gekend als initiatiefnemer en financierder van de pan-Arabische nieuwszender Al Jazeera.  Het huisvest een gigantische Amerikaanse militaire basis die als voornaamste transitplaats dienst doet voor de troepen en het oorlogsmateriaal voor Irak en Afghanistan. Daarnaast onderhouden de diensten van de emir de beste relaties met Hezbollah in Libanon, met Hamas, met Iran. In vergelijking met anderen heeft het emiraat goede relaties met Israël. Qatar stond ook op goede voet met Syrië maar pleit tegenwoordig voor een militaire aanpak van het Syrische conflict.

Qatar participeerde vorig jaar met zes Mirage-jachtvliegtuigen aan de 'bescherming van de Libische burgers'. Doha was een van de eersten om de Libische Nationale Overgangsraad te erkennen, bevoorraadde de rebellen met wapens, uniformen en 400 miljoen dollar cash, gaf militaire opleiding en had zijn special forces aanwezig in het land zelf, terwijl het ook instond voor de verkoop van de olie uit het rebellengebied. En niet te vergeten: de uitgebreide informatiestroom die Al Jazeera bracht over de rebellen. In het post-Qadhafi Libië speelt Qatar nu een belangrijke rol en is dusdanig aanwezig dat verschillende prominente figuren in de Nationale Overgangsraad en de niet-islamitische milities zich uitspreken tegen de Qatarese bemoeienissen.

De Arabische Liga en vooral de Gulf Cooperation Council (Bahrein, Koeweit, Saudi-Arabië, Qatar, Oman en de Verenigde Arabische Emirate) speelde een belangrijke rol om het Westen een alibi te geven en toe te laten in Libië te interveniëren om een regimewissel te bewerkstelligen.

Nu half januari 2012 riep de emir van Qatar openlijk op tot een militaire interventie van Arabische troepen in Syria. Er is al enige tijd sprake van Qatarese steun aan het anti-Assad Vrije Syrische Leger. Er werd een Soennitische Arabische interventiemacht opgericht, waarvan de kern zou worden uitgemaakt door een duizendtal leden van de Islamic Fighting Group in Libya en nog eens duizend strijders van de Ansar-al-Sunna die als een Al Qaeda gelinkte groep is gekend in Irak en die eind december 15 gecoördineerde aanslagen uitvoerde in Bagdad waarbij 72 doden vielen en 200 gewonden. Voor het uitbreken van de Arabische Lente waren de relaties tussen Qatar en Syrië nog uitstekend. Qatar zorgde er voor dat Frankrijk onder Sarkozy terug goede banden aanknoopte met Damascus. Het was ook dankzij de bemiddeling van Qatar dat de Syrische president Assad door Parijs werd uitgenodigd voor de 14 juli viering (Franse nationale feestdag) van 2008. Qatar had voor 3,8 miljard Euro investeringen lopen - o.a. voor de bouw van twee elektrische centrales - maar heeft deze nu bevroren of getransfereerd naar Jordanië.

De Arabische Liga stuurde een fact-finding missie naar Syrië. Haar verslag werd door het huidige  leidend Ministerieel Comité goedgekeurd, met name door Algerije, Egypte, Soedan en Oman, maar verworpen door Qatar, dat de beurt van Palestina als roterend lid van het leidend Comité had afgekocht. Dit rapport werd door de westerse media zo goed als dood gezwegen alsook door de Arabische media die meestal door de leden van de Gulf Cooperation Council worden gefinancierd. Het rapport leek eerder de Syrische lezing van de feiten te steunen, met name dat het voornamelijk om duistere gewapende bendes ging die aanslagen plegen.

Een Israëlische niewssite,  Debka (http://www.debka.com/article/21718/), schreef op 8 februari dat Britse en Qatarese Special Forces naar Syrië zijn gestuurd. Ze zouden samen met de opstandige troepen opereren in de stad Homs, 162 kilometer van Dasmacus. Ze zouden niet rechtstreeks deelnemen aan operaties tegen het officiële leger maar vooral de communicatielijnen van de rebellen organiseren, en als relais dienen voor hun vraag naar wapens, munitie, strijders, logistieke steun bij buitenlandse 'leveranciers', voornamelijk in Turkije.

Voorlopig lijken de Russische leiders, premier Poetin en president Medvedev, zeer beslist elke mogelijke herhaling van het Libië scenario te willen tegen houden. Debka meent ook te weten dat Rusland zijn harde lijn onderbouwt door  eenheden van zijn Rapid Reaction Force in gereedheid te houden in de Zwarte Zee.


Iets fout of onduidelijk gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.


Source URL: https://vrede.be/nieuws/zoals-libie