Onmiddellijke vrijlating van Akin Birdal!

Onmiddellijke vrijlating van Akin Birdal!
Artikel
3 minuten

Voormalig IHD (Human Rights Association)-voorzitter Akin Birdal zit opnieuw in de cel om zijn straf van 1 jaar uit te zitten.

Voormalig IHD (Human Rights Association)-voorzitter Akin Birdal zit opnieuw in de cel om zijn straf van 1 jaar uit te zitten.

 De Turkse justitie weigerde een rapport te aanvaarden, afgeleverd door een ziekenhuis in Ankara, waarvan de conclusie luidde dat Birdals gezondheidstoestand te slecht is om zijn gevangenisstraf verder uit te zitten.

Birdal werd veroordeeld omdat hij tijdens een toespraak op 1 september 1997 voor de deelnemers van de internationale vredestrein zou opgeroepen hebben tot separatisme. De mensenrechtenactivist hield toen een pleidooi om de Koerdische kwestie op een politieke manier op te lossen. Birdal zat van juni tot september 1999 al een deel van zijn gevangenisstraf uit, maar moest toen worden vrijgelaten omwille van zijn verslechterende gezondheidstoestand. Die is een gevolg van een aanslag op hem in mei 1998. Een grondig onderzoek naar de opdrachtgevers van de aanslag is er niet gekomen. De zes verdachten kwamen allemaal uit kringen van de huidige neo-fascistische regeringspartij MHP. De MHP was daarmee niet aan zijn proefstuk toe. Eén van de daders, de zeventienjarige Deretarla, vertelde toen dat hij voor de aanslag werd getraind in een geheim kamp ten noorden van Istanbul. Zijn directe instructeur was een zekere Cengiz Ersever, een officier bij de Turkse rijkswacht en voormalig medewerker van de geheime cel JITEM, die de hand zou hebben in het liquideren van tal van opposanten. Het bestaan van JITEM raakte bekend tijdens de Susurlukaffaire.

De opsluiting van Birdal, komt op een ogenblik dat Socialistische Euro-parlementsleden op rondreis zijn door Turkije in het kader van een mogelijke toetreding tot de Europese Unie.

De Coördinatie 'Stop de oorlog tegen het Koerdische volk' heeft al meermaals gewezen op de lakse houding van de Europese Unie tegenover Turkije. De opsluiting van Birdal betekent een nieuwe aanslag op de vrije meningsuiting. Eerder al werd de halve HADEP-top (de pro-Koerdische Volkspartij) veroordeeld tot gevangenisstraffen van 1 tot 3 jaar. Eind februari werden 3 Koerdische burgemeesters van dezelfde partij opgepakt. Ze zijn inmiddels vrijgelaten, maar riskeren nu eveneens te worden vroordeeld.

Turkije is nog ver verwijderd van de criteria van Kopenhagen, waarbinnen het respect voor mensenrechten is opgenomen. Toch blijven EU-mandatarissen, Comissieleden en regeringsleiders het land bezoeken, hoewel zo al duidelijk is dat Turkije onwillig is om daar eindelijk werk van te maken. Die onwil blijkt ook uit de weigering van de Turkse regering om Max Van der Stoel, de Hoge Commissaris voor de Minderheden van de OVSE, te ontmoeten, tijdens diens bezoek aan Turkije eind volgende week.

De Coördiantie blijft aandringen op de opschorting van de procedure die Turkije lid moet maken van de EU. Er moeten eerst duidelijke signalen komen waaruit blijkt dat Turkije de naam rechtsstaat waardig is.

Meer info: Ludo De Brabander (vzw Vrede 09/233.46.88)

Coördinatie 'Stop de oorlog tegen het Koerdische Volk'
p/a Bonneelsstraat 16
1210 Brussel


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.


Source URL: https://vrede.be/nieuws/onmiddellijke-vrijlating-van-akin-birdal