Succesvolle betoging in Brussel tegen militaire interventie in Syrië

Image
Succesvolle betoging in Brussel tegen militaire interventie in Syrië
Foto: Vrede vzw
Succesvolle betoging in Brussel tegen militaire interventie in Syrië
Artikel
2 minuten

Zondagavond 8 september betoogden meer dan 500 mensen voor de VS-ambassade in Brussel tegen een militaire interventie in Syrië en voor een politieke oplossing van het conflict.

Tot de betoging was opgeroepen door meer dan twintig organisaties (vredesbeweging, ngo's, vakbonden, linkse politieke partijen, enz.). De Betogers veroordelen elk gebruik van chemische wapens, maar benadrukken dat er geen bewijzen zijn en dat een oorlog het geweld in Syrië en de regio zal doen escaleren. Er is bovendien geen mandaat van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Als de VS en Frankrijk overgaan tot een militaire interventie dan is er sprake van een 'misdaad van agressie', volgens het statuut van Rome dat de werking van het Internationaal Strafgerechtshof regelt.

Aan de vooravond van een mogelijk VS-Frans bombardement op Syrië wilden de betogers duidelijk maken dat de Belgische publieke opinie elk militair optreden van de hand wijst, en de inspanningen voor een politieke oplossing wil verhoogd zien. De goede opkomst en het brede gamma aan deelnemers tonen het draagvlak van deze eisen aan.

De organisatoren benadrukken dat ze aan de Syrische gemeenschap in België uitdrukkelijk hebben gevraagd om geen portretten of slogans ten voordele van president Assad te gebruiken tijdens de betoging. De oproep die de deelnemende organisaties hebben onderschreven, spreekt zich immers niet uit over de Syrische actoren in het conflict.
De organisatoren roepen op om de dag na de start van eventuele bombardementen op Syrië, opnieuw massaal te protesteren aan de VS-ambassade, om 17u.

Voor meer info:

Ondertekenaars van het platform: intal - Vrede vzw - COMAC - Vlaams ABVV - Comité contre l'ingérence en Syrie - LEF/FGE - PTB/PVDA - PC - BRussells Tribunal - Vredesactie - Curieus Brussel - G3W/M3M - Palestina Solidariteit - MCP - Agir pour la Paix - Comité Surveillance Otan - Christenen voor het Socialisme - Kif Kif - Koerdisch Instituut - Käthe Kollwitz Vredesloop - NAIS - ....

 

Het verslag op VRT: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/Syrie/130908_Syrie_betoging_Brussel%2B

Aankondiging in De Morgen: http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1700705/2013/09/08/Vzw-Vrede-betoogt-tegen-interventie-in-Syrie-aan-VS-ambassade.dhtml

20130908 171647

20130908 174142


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.


Source URL: https://vrede.be/nieuws/succesvolle-betoging-brussel-tegen-militaire-interventie-syrie