Allen lid van de bende van misdadigers

Allen lid van de bende van misdadigers
Artikel
4 minuten

Vredesactivist van Forum beschuldigd van valsheid in geschrifte en gebruik ervan, valsheid in informatica en gebruik ervan, vereniging van misdadigers en inmenging in openbare ambten.

Wat is er aan de hand met ons rechtssyteem?

De afgelopen jaren dienden duizenden Bomspotters een klacht in tegen de illegale aanwezigheid van kernwapens in ons land op basis van een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof. Het gerecht reageert niet. Geen enkele onderzoeksdaad wordt gesteld.

Veertien dagen geleden diende minister van Buitenlandse Zaken De Gucht een klacht in omwille van een parodiërende actie van de Bomspotters. Het gerecht reageert onmiddellijk.

De politie valt binnen met een huiszoekingsbevel, computer en documenten worden in beslag genomen, een man wordt meegevoerd naar Brussel waar hij de ganse nacht wordt ondervraagd. De beschuldigingen: "valsheid in geschrifte en gebruik ervan, valsheid in informatica en gebruik ervan, vereniging van misdadigers en inmenging in openbare ambten". De wereld op z'n kop?

De feiten:

Op 24 november jl. voerden Bomspotters een ludieke actie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze gaven in de inkomsthal van het ministerie een korte persconferentie en verklaarden:

"Als bezorgde Belgische burgers zijn wij vandaag genoodzaakt om onze minister van Buitenlandse Zaken De Gucht tijdelijk 'onbekwaam om te regeren' te verklaren wegens grove nalatigheid inzake het kernwapenbeleid en het in gevaar brengen van miljoenen mensenlevens. Hij wordt voor één dag vervangen door een interim-comité, dat de terugtrekking van de kernwapens en de schrapping van kernwapens uit de NAVO-strategie op de NAVO-agenda zal zetten. Hiermee worden de resoluties van het Belgische parlement eindelijk ten uitvoer gebracht."

Faxen met deze boodschap werden naar de NAVO-ambassadeurs verstuurd, openlijk ondertekend door een van de Bomspotters, in naam van het interim-comité, niet in naam van Karel De Gucht. In de fax werd verwezen naar een nieuwe website buitenlandse-zaken voor meer info. Deze site was een parodie op de officiële site van Buitenlandse Zaken waarin het standpunt van het interim-comité stond te lezen. Een ludiek actie waar geen politie of schermutseling bij te pas kwam en die openlijk werd gevoerd. De kabinetschef van Minister De Gucht kwam zelfs in de inkomsthal van de actie kennis nemen.

Bomspotters hebben de afgelopen jaren al duizenden klachten ingediend tegen de aanwezigheid van kernwapens op ons grondgebied op basis van een uitspraak van het door België erkende Internationaal Gerechtshof van Den Haag. Op 8 juli 1996 stelde dat Gerechtshof : "de bedreiging met of het gebruik van kernwapens zijn in het algemeen strijdig met de regels van het internationaal recht die van toepassing zijn tijdens een gewapend conflict, en in het bijzonder met de beginselen en regels van het humanitair recht." Ondanks alle twistpunten die uit deze uitspraak voortvloeien, is het zonneklaar dat alle bestaande kernwapens illegaal zijn. Ons gerecht stelt echter geen enkele onderzoeksdaad.

Duizenden burgers die evenveel rechten hebben als de heer De Gucht, dienen klachten in tegen de Belgische overheid en het gerecht houdt zich morsdood. Eén klacht van de minister voor een parodiërende actie en het gerecht rept zich van Brussel naar Gent, schaduwt enkele dagen de betrokken persoon, werkt de hele nacht door en maakt er een zaak "van misdadigers" van.

Waarom al die ijver voor een ludieke actie en niet als het om de kern van de zaak gaat?

Is de klacht van een minister dan echt zoveel meer waard? Op deze manier wordt onze rechtstaat uitgehold.

Als de heer De Gucht een parodie op het beleid van Buitenlandse Zaken niet onbestraft kan laten, waarom maakt hij dan een farce van resoluties van Kamer en Senaat die aan duidelijkheid niets te wensen overlaten? De resoluties vragen aan de regering om bij de NAVO initiatieven ter sprake te brengen in verband met de graduele terugtrekking van de Amerikaanse tactische kernwapens uit Europa. Reactie van de heer De Gucht op de vraag wat hij daarmee gaat aanvangen: "de NAVO-kernwapens zijn een irrelevant thema voor onze buitenlandse politiek". Hij negeert de resoluties van Kamer en Senaat niet maar "voert ze enkel nu niet uit". De Gucht bevestigt met zijn aanpak van deze zaak precies de houding die de Bomspotters met hun parodie wilden aanklagen.

Gerechtswoordvoerder Colpin verklaarde in de pers dat "we niet kunnen toestaan dat de instanties die instaan voor onze veiligheid op die manier worden lastiggevallen". Betekent dit dat we enkel mogen toekijken hoe een overheid 'vanuit haar ivoren toren haar ding doet ook al is dat in strijd met het internationaal recht en met wat haar eigen parlement vraagt? Is het uiten van protest en kritiek niet een essentieel onderdeel van onze democratie? Is zelfs een parodiërende vorm van protest al te scherp?

De Bomspotters,een campagne van het Forum voor Vredesactie en Bomspotting vzw, worden nu beschuldigd een bende van misdadigers te zijn. Als het meewerken aan het functioneren van onze democratie als misdadig wordt beschouwd, kunnen we niet anders dan stellen dan ook wij lid willen zijn van de bende van misdadigers.

Nicole Van Bael (Forum voor Vredesactie) Jos Van der Velpen (Liga voor Mensenrechten), Georges Spriet (Vrede vzw), Kristien Vermeersch (Netwerk Vlaanderen), Danny Jacobs (Bond Beter Leefmilieu), Pol D'Huyvetter (Voor Moeder Aarde), Jef De Loof (Artsen voor Vrede), Wendel Trio (Greenpeace België).

 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.


Source URL: https://vrede.be/nieuws/allen-lid-van-de-bende-van-misdadigers