speech Mathias De Clercq

Image
speech Mathias De Clercq
Foto: Steven Hendrix
speech Mathias De Clercq
Actieverslag
4 minuten

toespraak Mathias De Clercq – herdenking 70 jaar Hiroshima/Nagasaki in Gent

Dames en heren, goedenavond allemaal.

Dank u voor uw komst.


Ik moet eerst en vooral onze burgemeester, Daniël, bij u verontschuldigen. Hij was er uiteraard graag bij geweest vanavond, maar u weet dat hij momenteel een preventieve chemokuur ondergaat na zijn operatie aan darmkanker van enkele weken geleden, daarom was dat niet mogelijk. In ieder geval: hij stelt het goed, hij heeft voorlopig weinig last van de chemo, dus alles komt goed!

 

Dames en heren, het is inderdaad precies zeventig jaar geleden dat er een definitief einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In Europa was die oorlog al afgelopen op 8 mei 1945, maar in het Verre Oosten ging de strijd onverminderd voort. Tot de Amerikaanse president Truman, niet zonder fierheid, aankondigde dat zijn luchtmacht met succes een nieuw wapen had gebruikt: de zogenaamde 'A-bom', de atoombom dus.

Het woord 'succes' klinkt uiteraard bijzonder cynisch. Já, na de bommen op Hiroshima en Nagasaki, op 6 en 9 augustus, capituleerde Japan effectief. Maar wat zich in de twee steden had voorgedaan was een nooit eerder gezien inferno.In Hiroshima werden in een fractie van een seconde 78.000 mensen meteen gedood.
Het dodental zou eind 1945 oplopen tot ongeveer 140.000. Drie dagen later maakte de bom boven Nagasaki nog eens in totaal bijna 150.000 slachtoffers.

Sasaki Sadako overleefde de vuurzee na de atoombom op Hiroshima. Ze was toen pas 2 jaar oud. Haar verhaal is intriest. Ze groeide op als tot sterk en grootmeisje, vergeleken met haar klasgenoten. Ze was atletisch en deed aanhardlopen. Toen ze 11 was werd ze plots onwel toe ze aan het oefenen was voor een belangrijke wedstrijd. De dokters stelden vast dat ze leukemie had, als gevolg van de blootstelling aan de straling van de atoombom.

Sasaki kende de Japanse legende dat iedereen die 1.000 papieren origami kraanvogels vouwt een wens mag doen. Ze hoopte dat de goden daardoor haar wens zouden aanhoren: dat niet alleen zij, maar ook alle andere kinderslachtoffers van de atoombom, zouden genezen en verder leven in een vredevolle wereld. Het mocht niet zijn: na 14 maanden in het ziekenhuis stierf ze.

Sasaki Sadako werd één van de bekendste slachtoffers van de atoomaanvallen. Door het verhaal van Sasaki raakte de ware omvang van de ravage geleidelijk aan beter bekend.

Terzijde: gisteren was het de laatste dag van de 23ste 'Wereld Scouts Jamboree', en die vond dit jaar, niet toevallig, plaats in Japan. Ik weet dat daar ook Gentse jongeren bij zijn geweest, een bezoek aan het Hiroshima Peace Memorial Park stond op het programma – ze zullen daar ongetwijfeld een beklijvende geschiedenisles hebben gekregen...

 

Dames en heren, 70 jaar nà dit drama bekijken we de geschiedenis uiteraard door een andere bril. Atoomwapens werden tot nu toe niet meer gebruikt, maar het nog bestaande arsenaal is enorm. De pogingen om dat arsenaal te reduceren zijn bekend, maar het proces verloopt tergend traag.

Daarom namen de mensen in Hiroshima en Nagasaki het initiatief om,wereldwijd, burgemeesters te verenigen om de stem van de burgers te laten horen tijdens onderhandelingen over de vernietiging van atoomwapens.

Het netwerk 'Mayors for Peace', 'Burgemeesters voor Vrede', werd opgericht in 1982 door Tadatoshi Akiba, de burgemeester van Hiroshima. Gent is al lid sinds 1997, als één van de eerste steden in ons land – en dat is geen toeval natuurlijk. Gent hecht veel belang aan vrede, vredeseducatie en herdenkingsmomenten.
We waren trouwens de eerste stad met een eigen stedelijk 'Vredeshuis'.

 

Dames en heren, ik rond stilaan af. Nu ik het toch over ons Vredeshuis had: ik wil nog heel even van de gelegenheid gebruikt maken om (bij wijze van spreken) 'reclame te maken' voor onze campagne '4 Peace'.
Ons Vredeshuis bestaat dit jaar 20 jaar. Dat is hét moment het vredesdenken nog meer te doen leven in de stad. 'For Peace' draait helemaal rond dialoog en respect. Laat het ons hebben over gisteren, vandaag en morgen – met een open blik op de wereld. We hebben dat trouwens altijd al gedaan in Gent, openminded als we zijn. Dat is onze sterkte, daar zijn we bekend om.

Van 21 tot 26 september gaan we vrede op een bijzondere maniervieren met allerlei activiteiten. Ga dus zeker eens kijken op de website, www.4peace.gent .

 

Dames en heren, in naam van het college van burgemeester en schepenen, en in naam van àlle Gentenaars, wil ik tot slot alle organisaties van het 'Gents vredesoverleg' danken voor hun inzet en streven.
Laat ons samen de lampionnen op het water van onze Leie zetten, om op die manier de slachtoffers uit Hiroshima en Nagasaki (en bij uitbreiding de slachtoffers van alle oorlogen en conflicten waar ook ter wereld) symbolisch te herdenken.


Ik dank u voor uw aanwezigheid en uw aandacht.


Mathias De Clercq

Eerste Schepen stad Gent


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.


Source URL: https://vrede.be/nieuws/speech-mathias-de-clercq