Turkije opent jacht op politieke opposanten in België

Image
Turkije opent jacht op politieke opposanten in België
Bron foto: http://www.terorarananlar.pol.tr
Turkije opent jacht op politieke opposanten in België
Opinie
3 minuten

De regering Erdogan blijft haar repressiepolitiek tegen opposanten verder opvoeren met alsmaar nieuwe maatregelen die indruisen tegen de meest elementaire principes van de rechtsstaat, ditmaal in het buitenland.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken heeft vijf lijsten – een rode, blauwe, groene, oranje en zwarte – gepubliceerd op een speciale zogenaamde antiterreur website waarop 880 namen prijken.

Het ministerie belooft iedereen in Turkije en in het buitenland een belangrijke som geld als ze belangrijke informatie leveren over de “gezochte terroristen” die zich op de lijst bevinden. De bedragen die worden uitgeloofd variëren van 831.000 euro voor mensen op de rode lijst, tot 63.830 euro voor de namen op de groene lijst.

In het verleden zijn al verschillende opposanten van het regime in binnen- en buitenland vermoord. Het spreekt voor zich dat de mensen op die lijst met zo’n prijs op hun hoofd, tot opgejaagd wild worden verklaard en hun leven in gevaar is.

Op de lijst staat onder andere Saleh Muslim, de voormalige voorzitter van de Syrisch-Koerdische Democratische Uniepartij (PYD). De PYD is een linkse oppositiepartij die in Noord-Syrië het gebied bestuurt op een pluralistische, basisdemocratische en gendergelijke manier. Het Turkse regime is vier weken geleden met aan zijn zijde verschillende gewapende salafistische milities – onder wie voormalige strijders van de Islamitische Staat – een oorlog begonnen tegen de enclave Afrin die tot het PYD-gebied behoort. Muslim was al verschillende keren in Brussel op uitnodiging van het Europees Parlement. Voor Turkije is hij evenwel een topterrorist. Op diezelfde rode lijst bevinden zich ook een aantal prominente Koerdische personaliteiten die in België verblijven. Remzi Kartal en Zübeyir Aydar zijn voormalige leden van het Turkse parlement van de voormalige Democratische Partij (DEP) die in 1994 is verboden op beschuldiging van “banden met de PKK”. De Brusselse Raadkamer heeft hen in november 2016 nog buiten vervolging gesteld voor beschuldigingen van lidmaatschap van de PKK. Het Hof van Cassatie zou dat arrest nu evenwel verbroken hebben.

Op de ‘groen’ lijst’ bevindt zich ook de Belg Bahar Kimyongür. Hij is een linkse politieke activist en publicist die al jaren de mensenrechtenschendingen in Turkije aanklaagt en nog nooit een vlieg kwaad heeft gedaan. Toch jaagt de Turkse staat al meer dan een decennium op hem en oefende vergeefs druk uit op ons land. In België is hij jaren geleden al vrijgesproken voor beschuldigingen van terrorisme. Na arrestaties in Nederland, Italië en Spanje is hij eveneens vrijgesproken. Op 22 augustus 2014 verwijderde Interpol hem officieel en definitief van de ‘rode lijst’ met personen tegen wie een aanhoudingsbevel loopt.

Turkije staat er al jaren om bekend om het etiket terrorisme of steun aan het terrorisme te gebruiken om politieke opposanten monddood te maken. Vorig jaar is een groep van academici voor de rechtbank gedaagd op beschuldiging van het “maken van propaganda voor een terroristische organisatie” op basis van de Turkse antiterreurwet, omdat ze een petitie ondertekenden die opriep om een einde te maken aan het geweld in het Koerdische zuidoosten van het land en het internationaal recht te respecteren. In Turkije is dat propaganda voor de PKK en dat valt dus onder de wetgeving tegen het terrorisme.

Wat Turkije doet kan niet door de beugel. België moet tegen deze vorm van staatsterreur protest aantekenen.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.


Source URL: https://vrede.be/nieuws/turkije-opent-jacht-op-politieke-opposanten-belgie