Na Denemarken en Duitsland stop nu ook Nederland helemaal met het leveren van wapens aan Saoedi-Arabië en ook met Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten, landen die oorlog voeren in Jemen. Dat is goed nieuws voor de mensen in Jemen, en is mede te danken aan de acties voor een wapenembargo.
Na Denemarken en Duitsland stopt nu ook Nederland helemaal met het leveren van wapens aan Saoedi-Arabië en ook met Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten, landen die oorlog voeren in Jemen. Dat is goed nieuws voor de mensen in Jemen, en is mede te danken aan de acties voor een wapenembargo.
Bij monde van de Nederlandse minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking laat de regering weten dat Nederland geen wapens meer levert aan Saudi-Arabië en ook niet meer aan twee andere belangrijke partijen in de oorlog in Jemen, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten.
Eindelijk gloort er hoop voor de bevolking in Jemen. Op dit moment vinden in Zweden onderhandelingen plaats en het lijkt erop dat de belangrijkste haven weer opengaat. Dan kan er weer voedsel, brandstof en medicijnen aangevoerd worden.
Al in 2015, vlak na het uitbreken van de burgeroorlog, stelde de Verenigde Naties een wapenembargo in tegen de opstandige Houthi's. De regering van Jemen en vooral hun bondgenoten Saoedi-Arabië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten konden echter voor miljoenen aan wapens blijven kopen in Europa en de Verenigde Staten.
De Nederlandse ngo Stop Wapenhandel heeft vanaf het begin actie gevoerd voor een wapenboycot van alle strijdende partijen.
In 2016 publiceerden ze een onderzoek naar door Nederland geleverde wapens in de Jemen-oorlog. Recent nog namen ze het initiatief voor een brief aan het parlement met verschillende Nederlandse organisaties (PAX, Amnesty International en Oxfam Novib), en begonnen ze een handtekeningenactie.
Ze zijn heel blij dat de regering nu dit besluit heeft genomen. Voor de burgers en vooral de kinderen in Jemen.
Lees hier meer over de Belgische wapenhandel naar Saudi-Arabië en de acties van Belgische ngo's om deze te stoppen.