“Mevrouw Dora María Téllez, U heeft vier minuten”

Image
Dora Maria Telléz

Dora María Téllez; CC 2.0 Generic license

“Mevrouw Dora María Téllez, U heeft vier minuten”
Artikel
5 minuten

In de Nicaraguaanse presidentsverkiezingen van november vorig jaar kwam ex-guerrillaleider Daniel Ortega opnieuw als winnaar uit de bus. Een verrassing was dit niet, vermits de man die meer dan 40 jaar geleden met het radicaal linkse ‘Frente Sandinista de Liberación Nacional’ (FSLN) de Somosa-dictatuur omverwierp, ondertussen zelf de dictatoriale kneepjes van het vak onder de knie heeft. 

Samen met zijn vrouw Rosario Murillo heeft hij de touwtjes de afgelopen jaren stevig in handen genomen in Nicaragua. Naast het feit dat hij bij een deel van de bevolking nog steeds populair is, verzekerden intimidatie, diskwalificatie en de detentie van te kritische journalisten en politieke tegenkandidaten zijn overwinning. Oppositionele sociale leiders en politici die in de aanloop naar de verkiezingen opgesloten werden, worden nu in schijnprocessen veroordeeld tot lange gevangenisstraffen (red.).  

Wie dacht het regime van Daniel Ortega en Rosario Murillo in Nicaragua te kunnen verdedigen door verslag uit te brengen over de processen tegen de opgesloten oppositieleden is er aan voor de moeite.

Op 1 februari 2022 begon in de Chipote-gevangenis een juridische marathon die gewoon niets met eerlijke rechtspraak te maken heeft. Geen enkel proces is openbaar. Vorige week was het onder meer de beurt aan ex-guerrillera Dora María Téllez -Comandante Dos- die samen met medestander Hugo Torres aan het eind van de jaren 1970 in ‘Operación Chanchera’ vijftig sandinistische strijders bevrijdde. Daniel Ortega was één van hen. 

Dora María Téllez was arts, na de revolutie Minister van Volksgezondheid, parlementslid en later mede-oprichter van de ‘Movimiento de Renovación Sandinista’ (de progressieve partij opgericht in 1995 door prominente leden van de FSLN die zich afgescheurd hadden uit onvrede met de leiding van Daniel Ortega). De verwijzing naar de Sandinisten was er te veel aan voor Ortega en de beweging moest een andere naam zoeken.

Dora María Téllez werd samen met een veertigtal andere oppositieleden opgepakt vóór de recente presidentsverkiezingen in Nicaragua, zonder arrestatiebevel. Ze zit geïsoleerd in de gevangenis, in de duisternis, zodat ze niet eens kan lezen.

Dora María Téllez werd, net als een 40-tal andere oppositieleden, vóór de recente presidentsverkiezingen opgepakt zonder arrestatiebevel.

Niemand werd op de hoogte gebracht van het feit dat er een rechtszaak zat aan te komen, ook zijzelf niet. Tijdens het proces pas maakte ze kennis met haar advocaat die ambtshalve was aangesteld. Ze werd veroordeeld tot acht jaar gevangenis en een verbod op het uitoefenen van een openbaar ambt wegens 'schending van de nationale veiligheid en samenzwering tegen de Staat'. Als bewijs werden twee Twitter-boodschappen aangehaald, één met een verklaring van de mensenrechtenorganisatie ‘Human Rights Watch’ en één met een brief van VS-senatoren aan President Biden. Er waren géén getuigen ter verdediging.

De beschuldigde kreeg zelf vier minuten spreektijd voor haar verdediging en werd tot drie keer toe door de voorzitter onderbroken. Ze kreeg toch nog gezegd dat de soevereiniteit van een land niet afhangt van personen, maar van het hele volk, en dat Nicaragua geen koninkrijk maar een republiek is. Zaak gesloten.

In dezelfde week werd ook nog journalist Miguel Mora tot dertien jaar gevangenisstraf veroordeeld, eveneens op beschuldiging van schending van de nationale veiligheid en samenzwering tegen de Staat. Soms komt er nog ‘aansporen tot buitenlandse interventie’ bij of ‘destabilisering van het land met buitenlandse financiële middelen’. Miguel Mora was eigenaar van een televisiezender en zat na de opstand van 2018 tegen het beleid van Ortega al zes maanden in de gevangenis. Hij was één van de zeven kandidaten voor de presidentsverkiezingen die voor de stembusgang werd opgepakt.

De opstand van hoofdzakelijk studenten in 2018 werd door het regime beschreven als een “mislukte staatsgreep”. Volgens de Interamerikaanse Commissie voor de mensenrechten eiste hij 355 burgerdoden, 2000 gewonden en duizenden mensen in ballingschap.

In 2019 volgde een nationale dialoog waarbij werd beloofd een aantal politieke gevangenen vrij te laten. Dit gebeurde in zeer beperkte mate. Men schat dat er op dit ogenblik nog meer dan honderd zijn.

Tussen mei en november 2021 werden nog eens 46 oppositieleden opgepakt, waaronder de op 11 februari overleden ex-guerrillero Hugo Torres en de reeds vermelde Dora María Téllez. Verder nog een aantal journalisten, ex-guerrilleros, diplomaten, bedrijfsleiders en zelfs ex-ministers. Een jongeman van 24, Lesther Alemán, een studentenleider die actief was in de protesten van 2018, kreeg begin deze maand eveneens 13 jaar gevangenisstraf. Ex-guerrillero Victor Tinoco, idem.

Sommige gevangenen zullen ongetwijfeld rechts zijn en meer van de VS dan van Nicaragua houden. Of ze daarom voor jaren in de gevangenis moeten zitten is een andere vraag. Tot vandaag gaat de regering door met het verbieden van een aantal NGO’s en het sluiten van universiteiten.

Het blijft verbazen dat een deel van de linkerzijde deze trieste werkelijkheid niet wil zien.

Het blijft verbazen dat een deel van de linkerzijde deze trieste werkelijkheid niet wil zien. Het anti-imperialisme is vandaag de dag meer dan nodig, maar moet niet blind maken voor de trieste en onaanvaardbare realiteit van gevangenisstraffen in bijzonder moeilijke omstandigheden. Dit heeft niets vandoen met de ‘moeilijkheid om een links beleid te voeren’ of met manipulaties van de ‘mainstream media’.

Het is moeilijk te achterhalen in wat het regime van Daniel Ortega nog verschilt met de dictatuur die hij succesvol bestreden heeft. “Hij staat aan het hoofd van een dynastie die onderdrukt, vervolgt en zelfs jonge studenten doodt, net zoals ook zijn jonge broer Camilo destijds door Somoza werd vermoord”, schrijft de Mexicaanse krant 'La Jornada'. Het is een bijzonder droevig einde voor de laatste revolutie van Latijns-Amerika, een revolutie die toen zoveel terechte internationale solidariteit heeft opgewekt.

Dit artikel verscheen ook op de alternatieve nieuwssite Uitpers


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.


Source URL: https://vrede.be/nieuws/mevrouw-dora-maria-tellez-u-heeft-vier-minuten