Bolsonaro volgt het script van Trump

Image
Bolsonaro

Shutterstock.com

Bolsonaro volgt het script van Trump
Artikel
5 minuten

Brazilië’s aanstaande presidentsverkiezingen in oktober beloven een gedenkwaardige gebeurtenis te worden in het land, één die langdurige gevolgen zal hebben.

Doorheen zijn campagne heeft de huidige president van Brazilië, Jair Bolsonaro, gesuggereerd dat hij net als voormalig VS-president Donald Trump, van plan is om de resultaten van de verkiezingen te negeren. Dit zou een zoveelste voorbeeld zijn van de manier waarop de Braziliaanse president het script van Trump minutieus heeft gevolgd. 

Het is opmerkelijk hoe beide presidenten gelijkaardig gereageerd hebben op verschillende gebeurtenissen. Tijdens de COVID-19 pandemie minimaliseerden zowel Bolsonaro als Trump de ernst ervan, wat mogelijk bijgedragen heeft tot de catastrofale resultaten van de pandemie in beide landen. Bovendien promootten beide presidenten het gebruik van het anti-malariamiddel Hydroxychloroquine ter bestrijding van de COVID-19-dreiging. Volgens een studie gepubliceerd in 'The Lancet', staakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tegen eind mei 2020 een internationale test met Hydroxychloroquine, wegens de bezorgdheid dat het een “aanzienlijk groter risico op overlijden” veroorzaakte in vergelijking met patiënten die het medicijn niet kregen. 

Door de pedante houding van Bolsonaro tegenover de pandemie kon ze zich verspreiden onder de inheemse gemeenschappen die in de afgelegen gebieden van het Amazonewoud leven en naar de favella’s van Rio de Janeiro, waar miljoenen mensen in extreme armoede en zonder de bescherming van goede openbare gezondheidsdiensten leven. Een editoriaal in The Lancet stelde: “Maar, misschien is de grootste bedreiging voor Brazilië’s reactie op COVID-19, zijn president, Jair Bolsonaro”. Het komt erop neer dat het beleid van zowel Bolsonaro als Trump in het kader van de pandemie de vermijdbare dood veroorzaakt heeft van tienduizenden mensen. 

Bolsonaro en Trump hebben blijk gegeven van een totale minachting voor het milieu en de ernstige gevolgen van de klimaatverandering.

Beide presidenten hebben ook blijk gegeven van een totale minachting voor het milieu en de ernstige gevolgen van de klimaatverandering. Tijdens een interview in 2022 op 'Fox Business Network', zei Trump dat de klimaatverandering een ‘hoax’ (bedrog) is. Hij legde uit: “Naar mijn mening heb je iets dat het weer heet, en dat gaat naar boven en naar beneden. Als je naar de jaren 1920 kijkt, dan hadden ze het over een mondiale bevriezing, oké? Met andere woorden, de wereld ging bevriezen. En dan gaan ze naar mondiale opwarming. Vervolgens konden ze dat [deze term] niet gebruiken, want de temperaturen waren eigenlijk tamelijk fris […]. Dus nu praten ze gewoon over klimaatverandering. Het klimaat is altijd aan het veranderen.”

In oktober 2021 kondigde de Minister van Milieu onder Bolsonaro, Joaquim Leite, het ‘Nationaal Programma voor Groene Groei’ aan om bosbehoud to promoten en duurzame ontwikkeling te bevorderen. In november stelde de Braziliaanse delegatie op de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP 26) een nieuw klimaatactieplan voor. De ontbossingsgraad in de Braziliaanse Amazone is echter dramatisch gestegen tijdens de eerste twee jaren van Bolsonaro’s ambtstermijn. Tussen augustus 2020 en juli 2021, werd 13.235 km² regenwoud gekapt, een stijging van 22% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, en de grootste oppervlakte sinds 2006. 

Tegelijkertijd kwam de regering Bolsonaro aanzetten met wetsvoorstellen die de ontbossing aanmoedigden, bijvoorbeeld door amnestie te verlenen voor de inbeslagname van grond, een versoepeling van de toekenning van milieuvergunningen, het openzetten van inheemse territoria voor mijnbouwprojecten die een hoogst negatieve milieu-impact hebben, enz. Ze gebruikte tevens geweld tegen milieuverdedigers. Een onderzoek van de Coördinator van Inheemse Organisaties van het Amazonebekken, concludeert dat het grootste tropische woud in de wereld aan de rand staat van een “onomkeerbare vernietiging van het ecosysteem”.

Trump heeft een erfenis van wijdverbreide corruptie nagelaten gedurende zijn vier jaar als president. De organisatie CREW (‘Citizens for Responsibility and Ethics in Washington’) heeft 3737 gevallen van belangenvermenging vastgesteld bij de Trump-regering. CREW stelt: “Er zijn waarschijnlijk nog honderden, misschien wel duizenden gevallen meer waar we geen weet van hebben”. En voegt toe: “Trump stelde het presidentschap open voor zaken, en gedurende vier jaren was invloed te koop”.

Het voorbeeld van Trump volgend, beweert Bolsonaro dat Brazilië’s elektronische stemmachines een broeinest van potentiële fraude zijn.  

Om niet onder te doen voor zijn mentor, verleende Bolsonaro onbeperkte macht aan zijn drie zonen, wat leidde tot wijdverspreide corruptie. Terwijl Bolsonaro voormalig president Luis Inácio Lula da Silvia voortdurend beschuldigt van corrupte praktijken tijdens zijn ambtstermijn, wordt de familie van Bolsonaro momenteel verdacht van het kopen van 51 dure eigendommen met illegale fondsen. Twee van zijn zonen -die allebei een publiek ambt bekleden- zijn door openbare aanklagers beschuldigd van het stelen van openbare fondsen van hun medewerkers en van spookpersoneel. Terwijl Trump gezworen had om “het moeras van Washington droog te leggen”, beloofde Bolsonaro “transparantie boven alles!”

Het voorbeeld van Trump trouw volgend, beweert Bolsonaro dat Brazilië’s elektronische stemmachines een broeinest van potentiële fraude zijn, zonder enig bewijs om dit te staven. Afgelopen juli riep Bolsonaro tientallen buitenlandse ambassadeurs samen in zijn presidentieel paleis om het elektronisch verkiezingssysteem van zijn land verder af te kraken, een demarche die internationale bezorgdheid veroorzaakte.  

In augustus ondertekenden meer dan een miljoen Brazilianen, waaronder topacademici, voormalige presidenten, advocaten en een aantal populaire muzieksterren, een brief die de integriteit van het verkiezingssysteem verdedigde. “We hebben recentelijk gezien hoe autoritaire dwaasheden de eeuwenoude democratie van de Verenigde Staten op het spel zetten. Daar waren de pogingen om de democratie en het geloof van de mensen in de betrouwbaarheid van het electoraal proces te ondermijnen, niet succesvol, en het zal ook hier niet lukken”, aldus het manifest. 

Bolsonaro staat in de opiniepeilingen achter op tegenkandidaat en ex-president Luis Inácio Lula da Silvia. Er heerst grote ongerustheid dat Bolsonaro, als hij de verkiezingen verliest, een opstand zal organiseren en zal weigeren om de resultaten te accepteren. Dat zou een trieste kopie zijn van de gebeurtenissen op 6 januari in Washington D.C., een tragedie voor Brazilië en een ernstige bedreiging voor de democratie in dat levendige land. 

Dit artikel verscheen eerder op Counterpunch.
 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.


Source URL: https://vrede.be/nieuws/bolsonaro-volgt-het-script-van-trump