Actieverslag: Sta op tegen racisme!

Image
sta op tegen racisme
Actieverslag: Sta op tegen racisme!
Actieverslag
3 minuten

Op zondag 19 maart organiseerde platform 21/03 over heel België lokale acties in het kader van de Internationale Dag tegen Racisme (21/03) met de slogan ‘Sta op tegen racisme!’. Vrede vzw stapte mee in de mars in Gent, waar een 500-tal mensen zich verzamelden om gelijkheid te eisen.

We verzamelden om 14u op het Miriam Makebaplein voor de Krook waar meteen enkele protestborden de aandacht trokken: “Respect my existence or expect my resistance”, “Dump your racist boyfriend”, en “vluchtelingencrisis is erfenis van kolonisatie”. De protestmars vloeide via Sint-Anna naar de Reep, dan naar de Kouter – waar we een pitstop hielden – en uiteindelijk naar de Vooruit, waar het evenement doorging.

In het VIERNULVIER Café in de Vooruit stonden er toespraken en optredens gepland, die aan elkaar geknoopt werden door Arno Van Overberghe, co-president van Umoja. Marie-Donelle Mulayi, deel van het event-team bij Umoja, beet de spits af en gaf toe dat ze misschien wel de jongste activiste in de zaal was. De moord door een witte politieagent op de zwarte man George Floyd op 25 mei 2020 was namelijk de ontstekingsvlam van haar activisme. Fleuriëlla Manirambona, co-president van Umoja, nam als volgende het woord, en wou iedereen een hart onder de riem steken in de strijd tegen racisme. Ze benadrukte dat die strijd in de kleine, alledaagse handelingen zit, zoals je familie en vrienden bewust maken van het probleem, of racistische uitspraken niet zomaar laten voorbijgaan. Leyla Kurhan, van Gent zonder Grenzen, hield als derde spreker een betoog voor een veilige en inclusieve stad. 

Van Overberghe intervenieerde na de speech omdat het n-woord gebruikt werd. Hij verwees naar de bewustmaking waar Manirambona eerder voor pleitte: “Laten we dat woord niet alleen vandaag, maar ook in ons dagelijks leven uit onze woordenschat laten,” wat een luid, instemmend applaus ontketende.

Ten slotte luisterden we naar Mahdieh Fahimi van Women Life Freedom, die meteen iets rechtzette: “Het moet niet altijd dezelfde groep zijn die dit soort zaken aankaart. Dus nu horen jullie het ook eens van mij: laten we stoppen met het n-woord te gebruiken.” Ze sprak daarnaast over de Women Life Freedom-beweging, en verduidelijkte dat de strijd in Iran en buurlanden niet enkel rond de bevrijding van de vrouw en de voorschriften rond haar klederdracht draait, maar ook de bredere strijd tegen onderdrukking in al haar vormen belichaamt.

Na de toespraken, namen enkele artiesten het podium over. Auke Van Dorland zorgde voor een streepje muziek met zijn akoestische gitaar en prachtige stem. We kregen daarna het onuitgegeven nummer ‘Tides’ van Noël Sergeant, of Kojo The Artist, te horen. Maëlys, oftewel Fura, zorgde voor kippenvel met een cover van Read All About it van Emilie Sandé. Nao bracht een sterk staaltje slam-poetry, de rapper Joram Kunde Boumkwo trad nog op, en ten slotte nam DJ Gus The Socialist Rocker het roer over.

Bekijk hieronder de beelden van de protestmars. Dank aan Marie Jeanne voor de foto's en video.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.


Source URL: https://vrede.be/nieuws/actieverslag-sta-op-tegen-racisme