Weer een dag in het NRA-paradijs

Image
gun violence

Foto: Everytown.org

Weer een dag in het NRA-paradijs
Artikel
4 minuten

Op 25 oktober werd de VS opgeschrikt door de 8ste massaschietpartij van dit jaar.

Lewiston, Maine: 18 doden, 13 gewonden bij een schietpartij door een man met een aanvalsgeweer.  De schutter: een gecertificeerde vuurwapeninstructeur en lid van de VS-legerreserves. De gemeenschap gaat in lockdown totdat hij gearresteerd is. Er volgen persconferenties; schoolklassen worden afgelast; politici vallen over elkaar heen met hun gedachten en gebeden; en op het nieuws is er uitbundige frustratie en woede te zien.

Al snel daarna volgen de herdenkingen en begrafenissen. Er wordt gepreekt over de zinloosheid van de moorden, maar er wordt gezegd dat de overledenen op een betere plek zijn. CNN maakt korte items over de slachtoffers en rouwende familieleden worden geïnterviewd: "En, hoe voelt u zich, Mrs. Jones?” Echt waar!?

Dus, wat is er nieuw?  Helaas, helemaal niets. Gewoon weer een nieuwe dag in het paradijs.

Walgend van dit laatste bloedbad belde een vriend me op en zei: "Weet je dat we in de afgelopen twee jaar in de Verenigde Staten meer mensen hebben gedood door wapengeweld dan er burgers zijn gedood door Rusland in Oekraïne?"

Dat was moeilijk te geloven, maar ik beloofde wat onderzoek te doen. Hij had gelijk.

Op 12 september 2023 stelde het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties dat er in totaal al 9.614 burgers zijn omgekomen sinds de Russische invasie in Oekraïne, naast 17.535 gewonden.

Het blijkt echter dat de Russen klein grut zijn als het aankomt op het doden van burgers. ‘Gun Violence Archive’ is een onafhankelijke onderzoeksgroep die niet verbonden is aan een belangenorganisatie en die tot doel heeft de gegevens te verzamelen van meer dan 7.500 wetshandhavings-, media-, overheids- en commerciële bronnen in een poging om een bijna-realtime rapport te verstrekken over het aantal incidenten met vuurwapengeweld in de VS.

Deze organisatie registreerde op 26 oktober al 35.291 doden door vuurwapengeweld gedurende dit jaar. Voeg daarbij de 20.200 doden door vuurwapengeweld van 2022, en we hebben een totaal van 55.491 burgerslachtoffers in de VS - ongeveer 5,8 keer meer dan het aantal burgerslachtoffers in dezelfde periode in Oekraïne, dat in oorlog is met een grootmacht, Rusland.

In 2020 en 2021 droegen vuurwapens in de VS bij aan de dood van meer kinderen in de leeftijdscategorie van 1 tot 17 jaar dan enig ander type verwonding of ziekte. Het sterftecijfer door vuurwapens onder kinderen is in de VS verdubbeld van een recent dieptepunt van 1,8 sterfgevallen per 100.000 in 2013, naar 3,7 in 2021.

En de oorzaak van dit bloedbad?  De onzalige drievuldigheid: het Hooggerechtshof, de ‘National Rifle Association’ (NRA) en het Congres.

Het Hooggerechtshof heeft ervoor gekozen om de duidelijke taal van het 2e Amendement van de VS-Grondwet -dat het niet-ongelimiteerde recht beschermt om wapens te bezitten en te dragen- te negeren ten gunste van een brede bescherming van het persoonlijk wapenbezit. Toch heeft het Hof ruimte gelaten voor een matige wapenregulering (bijvoorbeeld universele achtergrondcontroles, een verbod voor gewelddadige overtreders om wapens te kopen, en "may-issue"-wetten die de politie de bevoegdheid geeft om te beslissen over het vergunnen van het dragen van verborgen wapens).

De NRA werd in 1871 opgericht om schietvaardigheid en sportschieten te promoten. Maar in de jaren 1970 dwong een factie de organisatie weg van de sport en in de richting van het verzet tegen ‘wapenbeheersing’. Overspoeld door geld van wapen- en munitiefabrikanten werd de NRA een belangrijke speler in de nationale politiek. (De organisatie gaf 30 miljoen uit aan de verkiezingscampagne van Trump in 2016). De NRA heeft een van de drie machtigste politieke lobby's in Washington. In de jaren 2000, nadat het verbod op aanvalsgeweren beëindigd werd, legde de organisatie zich toe op het promoten van de verkoop van deze aanvalswapens.

Vandaag heeft de NRA het Congres stevig onder de duim. Congresleden hebben niet de moed om op te staan en redelijke wetgeving te stemmen (te beginnen met het opnieuw verbieden van aanvalswapens) met het oog op de bescherming van het publiek en kinderen in de VS. Nochtans vindt 61% van de VS-burgers dat het te gemakkelijk is om een wapen te bemachtigen en is 58% voorstander van strengere wapenwetten.

Waar het op neerkomt: als we meer beschermende wapenwetten willen, moeten we leiders kiezen die bereid zijn redelijke wetgeving aan te nemen om dat te bereiken.

Doen we dat niet, dan wordt het gewoon weer een volgende dag in het paradijs, ergens anders, helemaal opnieuw.

Dit vertaalde artikel verscheen eerder op Counterpunch. 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.


Source URL: https://vrede.be/nieuws/weer-een-dag-het-nra-paradijs