Vredesactivisten aan Poetin: Laat Boris Kagarlitsky vrij!

Image
Boris Kagarlitsky

Boris Kagarlitsky, maart 2013; wikicommons CC 3.0

Vredesactivisten aan Poetin: Laat Boris Kagarlitsky vrij!
Persbericht
4 minuten

In een opmerkelijke oproep aan de Russische president Vladimir Poetin vragen bekende vredesactivisten uit heel Europa en daarbuiten om de vrijlating van de Russische vredesactivist Boris Kagarlitsky.

In 2022 werd Kagarlitsky door de Russische autoriteiten bestempeld als "buitenlandse agent". In juli 2023 opende de Federale Veiligheidsdienst van Rusland een strafzaak tegen de vredesactivist. Diezelfde maand werd hij in het kader van een breder optreden tegen uitgesproken critici van de Russische invasie van Oekraïne, gearresteerd wegens het "rechtvaardigen van terrorisme". In december 2023 werd hij schuldig bevonden en kreeg hij een boete van 600.000 roebel opgelegd. In februari 2024 werd zijn straf in Beroep omgezet naar vijf jaar opsluiting in een gevangenenkolonie.

De brief van de Europese vredesactivisten, gestuurd naar de Russische ambassade in Berlijn, onderstreept de nauwe banden tussen Europa en Rusland en roept op tot een vreedzame en gedemilitariseerde veiligheidsarchitectuur waar Rusland deel van uitmaakt. De ondertekenaars verdedigen met klem de noodzaak van dialoog en verwerpen elke vorm van demonisering van Rusland, terwijl ze aandringen op de vrijlating van Kagarlitsky als symbool van vrede en internationale samenwerking.

Teken de petitie hier: freeboris.info/#letter

Brief

Aan de president van de Russische Federatie Vladimir Vladimirovitsj Poetin

Berlijn, 21 maart 2024

Geachte president,

Wij erkennen dat de geschiedenis en cultuur van Europa onlosmakelijk verbonden is met die van Rusland en niet los van elkaar kunnen worden gezien - en dat zou ook niet moeten. Als vredesactivisten die zich reeds lange tijd inzetten voor een duurzame internationale veiligheidsarchitectuur, hebben wij altijd gepleit voor de opname van Rusland in een gedemilitariseerde Europese veiligheidsarchitectuur. We zijn ook voorstander van het oplossen van internationale geschillen met vreedzame middelen.

De afgelopen jaren hebben we ons, ondanks toenemende druk vanuit onze westerse landen, verzet tegen de onacceptabele demonisering van Rusland. Het is een valse dichotomie om te suggereren dat er een 'goed' West- en Midden-Europa bestaat, en een 'slecht' Oosten.
Als voorvechters van vrede zijn we overtuigd van de onafscheidelijkheid van interne en externe vrede, terwijl we de respectievelijke veiligheidsbehoeften van alle betrokken staten erkennen. We benadrukken de universaliteit van het VN-Handvest en de rechten en democratische principes die het bevat.

Velen van ons hebben jarenlang met Boris Kagarlitzki samengewerkt voor de vrede. Boris Kagarlitzki heeft samen met ons consequent gewerkt voor de implementatie van internationaal erkende vredesbeginselen, wapenbeheersing en ontwapening, evenals voor een Europese veiligheidsarchitectuur waar Rusland onvoorwaardelijk deel van uitmaakt. Elke vorm van terrorisme is Boris altijd vreemd geweest. Hij heeft altijd belang gehecht aan de diversiteit van meningen en een open debat, evenals aan respect voor de Russische standpunten en overtuigingen in alle internationale debatten. 

Daarom kunnen we de uitspraak van het Hof van Beroep niet begrijpen of accepteren. Gedreven door ons geweten en bezorgdheid om een jarenlange collega voor de vrede, dringen we er bij u op aan om te doen wat u kunt om ervoor te zorgen dat Boris Kagarlitzki wordt vrijgelaten en kan blijven werken voor de vrede in de wereld. Rusland heeft een stevige plaats verworven binnen het kader van de BRICS en BRICS+, de Shanghai Samenwerkingsorganisatie en in relatie tot verschillende initiatieven vanuit het mondiale Zuiden voor vreedzame en rechtvaardige economische samenwerking, wat terecht veel erkenning krijgt. Wij zijn van mening dat de vrijlating van Boris Kagarlitzki in de geest zou zijn van dergelijke initiatieven.

Wij voeren deze opmerkingen aan met het oog op het ontwikkelen en versterken van verdere vormen van vreedzame ontwikkeling. Wij formuleren ons verzoek met betrekking tot het vonnis tegen Boris Kagarlitzki in de hoop dat u het in een positief licht zult ontvangen.

In de hoop op een spoedig pardon. 

Van harte,

Reiner Braun, International Peace Bureau (Duitsland) 
Ludo De Brabander, Vrede (België)
Kate Hudson, Campaign for Nuclear Disarmament (Verenigd Koninkrijk)

Marienstraße 19/20, 10117 Berlin Germany
E-Mail:hr.braun@gmx.net

Cyrille Rolande Bechon (Kameroen), Medea Benjamin (VSA), Sophie Bolt (VK), Niamh Ni Bhriain (Ireland) Tod Bjork (Zweden), Ingeborg Breines (Noorwegen), Pere Brunet (Spanje), Oleg Bodrow (Rusland), Annette Brownlie (Australië), Mariella Correggia (Italië), Jordi Calvo Rufanges (Spanje), Jeremy Corbyn (VK), Sevim Dagdelen, (Duitsland), Clare Daly (Ierland), Patrick Deboosere (België), Lieven De Cauter (België), Peter Degischer (Oostenrijk), Judith Dellheim (Duitsland), Steven De Vuyst (België), Irene Gendzier (VSA), Tica Font (Spanje), Leo Gabriel(Oostenrijk), Joseph Gerson (VSA), Lindsey German (VK), Ernest Gibson (Ghana), Susanne Grabenhorst (Duitsland), Corazon Valdez Fabros (de Filipijnen), Ira Helfand (VSA), Kristien Hemmerechts (België), Linda Hugl (VK), Andrej Hunko (Duitsland), Jose Angel Ruiz Jimenez (Spanje), Kees Kalkman (VSA), Kristine Karch (Duitsland), Jan Kavan (Tsjechië), Assaf Kfoury (VSA), Ulla Klotzer (Finland), Lea Launokari (Finland), Tomas Magnusson (Zweden), Josefa Maurer (Oostenrijk), Reger McKenzie (VK), Roger McKenzie (VK), Chloe Meulewaeter (Spanje), Susan Mirsky (VSA), Xema Moya (Spanje), Michael Muller (Duitsland), Andrew Murray (VK), Chris Nineham (VK), Quique Sanchez Ochoa (Spanje), Pere Ortega (Spanje), Tony Palomba (VSA), Thomas Pringle (Ierland), Mirek Prokeš (Tsjechië), John Raby (VSA), Maria Reichl (Duitsland), Alain Rouy (Frankrijk), Claire Shaffer-Duffy (VSA), Mark Solomon (VSA), Rae Street (VK), Matej Stropnicky (Tsjechië), Emily Rubino (VSA), David Swanson (VSA), Jasper Teunissen (Nederland), Annie Tunnicliffe (VK), Carol Turner (VK), Tom Unterrainer (VK), Cornelia van der Ziel (VSA), Guido van Leemput (Nederland), Soetkin Van Muylem (België), Mick Wallace (Ierland), Dave Webb (VK), Claudia Webbe (VK), Werner Wintersteiner (Oostenrijk), Lucas Wirl (Duitsland), Sofia Rose Wolman (VSA), Ann Wright (VSA)


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.


Source URL: https://vrede.be/nieuws/vredesactivisten-aan-poetin-laat-boris-kagarlitsky-vrij