Inhuldiging van het Vredesplein: 3000 leerlingen nemen deel aan vredesfeest in Gent

Image
banner
Inhuldiging van het Vredesplein: 3000 leerlingen nemen deel aan vredesfeest in Gent
Actieverslag
2 minuten

Samen met 3000 leerlingen van scholen uit heel Vlaanderen doopten we afgelopen vrijdag, op 20 september 2024, het plein onder de Stadshal in Gent, de Poeljemarkt, om tot Vredesplein! In een kleurrijke stoet vertrokken de scholen van het Coyendanspark naar de Stadshal, waar een groots vredesfeest vol muziek, dans, zang en poëzie plaatsvond.

Voor de leerlingen van het Atheneum in Mariakerke begon de dag om 8u30 met een optocht vanaf de school naar het Kinderrechtenplein in Gent. Vervolgens participeerden ze aan verschillende vredesgerelateerde workshops en activiteiten verspreid over de stad. Sommigen namen deel aan een interactieve Kinderrechtenwandeling door de stad, terwijl anderen een vredesloop deden in het Baudelopark, of de vredestentoonstelling van Frans Wuytack in de Sint-Niklaaskerk bezochten. (Deze tentoonstelling werd de avond erop trouwens officieel geopend met een indrukwekkend en emotioneel openingsfeest.) Daarnaast werd er door de scholieren voor vrede gezwommen in het Van Eyck-zwembad, werd er geskatet, en vond er een graffiti-workshop plaats onder de Stadshal.

Na de middagpauze in het Coyendanspark sloten ook andere scholen uit heel Vlaanderen zich bij de Gentse leerlingen aan. Samen trokken ze omstreeks 13 uur in een grote optocht naar de Poeljemarkt, in het historische stadscentrum waar een groot vredesfeest gepland stond ter gelegenheid van de inhuldiging van het plein. De sfeer zat er goed in bij de ruim 3000 scholieren van alle leeftijden: overal werd gezongen, gelachen, muziek gemaakt en gedanst. Doorheen de stoet klonken de hoopgevende kreten van de kinderen: "Vrede, vrede!"

Aangekomen bij de Stadshal werden de deelnemers verwelkomd door muziek en zang, gebracht door leerlingen van de school Melopee. De kinderen hadden zelf een groot deel van het feest georganiseerd. Het werd dus een viering voor en door kinderen. Ook enkele bekende gezichten waren van de partij. Na optredens en bijdragen van Wim Claeys (met de Europese hymne in het Gents), Flip Kowlier en Nic Balthazar, en toespraken van Ludo De Brabander van Vrede vzw en leerlingen van het Atheneum Mariakerke, werd het Vredesplein officieel ingehuldigd door de Gentse burgemeester Mathias De Clercq. Vanaf nu spreken we niet meer af op de Poeljemarkt of onder de Stadshal, maar op het Vredesplein! Ter afsluiting werd de symbolische fakkel doorgegeven aan de Brusselse school Imelda, die volgend jaar een soortgelijke actie plant bij Tour & Taxis in Brussel. 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.


Source URL: https://vrede.be/nieuws/inhuldiging-van-het-vredesplein-3000-leerlingen-nemen-deel-aan-vredesfeest-gent