Vredescafé #6: Klimaatontheemden

Image
_mg_1889
Vredescafé #6: Klimaatontheemden
Actieverslag
2 minuten

Op 27 maart 2019 vond het zesde vredescafé plaats in De Expeditie. Deze editie van het vredescafé, over klimaatontheemden, werd georganiseerd in het kader van het Belmundo festival. Drie gastsprekers vertelden over de link tussen klimaat en migratie.  

De laatste maanden werd veel geschreven en gepraat over en actie gevoerd voor het klimaat. We zijn het er over eens dat klimaatveranderingen ernstige gevolgen kennen. Het aantal natuurrampen stijgt. In het globale zuiden maken droogtes, stormen en moessonregens het haast onmogelijk om te overleven. Landbouw is op vele plekken een uitdaging geworden. Maar wat met de mensen die hun thuis ontvluchten door de klimaatverandering? Wat dus met de klimaatvluchtelingen, klimaatlingen, klimaatontheemden, klimaatmigranten,…?

Onze gastsprekers, Samuel Lietaer (onderzoeker milieumigratie aan de ULB), Flor Didden (beleidsmedewerker klimaat 11.11.11) en Ludo De Brabander (woordvoerder Vrede vzw), namen ons mee doorheen de politieke en sociale conflicten die deze veranderende situaties met zich meebrengen. We stelden onszelf verschillende vragen; Waarom is er geen statuut voor een klimaatvluchteling? Wie draagt de verantwoordelijkheid voor klimaatopwarming en migratie? Wat zijn de mogelijke oplossingen?

Uit de gesprekken bleek dat wij de verantwoordelijkheid dragen voor klimaatopwarming en migratie. Allereerst moeten we proberen te voorkomen dat mensen moeten vluchten. Dit kan onder andere door een strenger beleid rond klimaat en het opzetten van projecten in zwaar getroffen gebieden. Bovendien moet er een statuut komen voor klimaatvluchtelingen zodat zij juridische bescherming kunnen krijgen. We kunnen mensen niet terugsturen naar onleefbare gebieden, maar we moeten ze welkom heten. 

 

Organisatoren: Vrede vzw en Klimaatling, een project van Masereelfonds.

 

Hieronder enkele sfeerbeelden van ons Vredescafé.  


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.


Source URL: https://vrede.be/nieuws/vredescafe-6-klimaatontheemden